Hírek

2010.04.29. 12:15

Kell-e idén bért emelni? Felmérés

Kell-e bért emelni idén? Tavaly év végén a gazdasági társaságok alig harmada tervezett béremelést, átlagosan 5,2 százalékkal. De mi lett a tervekből? Hogyan alakultak/alakulnak a jövedelmi viszonyok az egyes ágazatokban, régiókban, munkakörökben?

DGS global

A napokban záruló – a DGS GLOBAL RESEARCH és az Ernst&Young együttműködésében folyó – Országos HR Benchmark Felmérés jelenlegi adatai alapján a hazai vállalatok 45%-a tavaly sem emelt bért, s 43%-uk idén sem tervezi. Ugyanakkor az idén bérfejlesztést végrehajtani kívánók között is jelentős a szórás, hiszen egyaránt előfordul 1% alatti tervezett „emelés” is, míg a másik végletet a 10% feletti bérfejlesztést tervezők képezik. A bérolló tehát nyílik, s ehhez, illetve a bizonytalansághoz hozzájárulnak például a cafetéria terén megnyilvánuló szórások is.

A béren kívüli juttatásokat cafeteria keretében nyújtó cégek között ugyanis 2009-ben óriási különbségek alakultak ki, hiszen míg volt olyan vállalkozás, amely mindössze 9 ezer forint/év/fő mértékben biztosított cafetéria keretet, addig akadt olyan is, amely 1 millió forint/év/fő összegű béren kívüli juttatási csomagot nyújtott minden munkavállalójának. Ráadásul teljes a káosz a fejekben abban a kérdésben is, hogy az idei évben hogyan alakuljanak a keretösszegek: csökkentsék-e vagy emeljék-e a cégek azt. A felmérésben választ adók fele emelni tervezi (4 és 33% közötti mértékben), miközben mintegy harmaduk csökkenteni (akár 70%-kal) kívánja a kereteket. Ugyanakkor akad olyan vállalkozás, amely az elmúlt két évben elmaradt bérfejlesztést a cafeteria szintjének 400%-os növelésével kívánja kompenzálni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!