Hírek

2010.04.18. 09:36

Egyre több állami vezető nem tud eljutni Kaczynski temetésére

Az európai légi közlekedést sújtó problémák miatt szombat éjfélig 20 állam vezetői, valamint az Európai Bizottság elnöke jelezték, hogy - korábbi ígéretük dacára - nem tudnak részt venni az egy hete elhunyt lengyel államfő temetésén.

MTI

Újabb bejelentés Barack Obama amerikai, Nicolas Sarkozy francia, Heinz Fischer osztrák, Angela Merkel német kancellártól, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnöktől érkezett Varsóba.

Nem sokkal korábban a brit trónörökös Károly herceg, David Miliband brit külügyminiszter, XVI. Károly Gusztáv svéd király és Carl Bildt svéd külügyminiszter, I. János Károly spanyol király és José Luis Zapatero miniszterelnök, Tarja Halonen finn, Valdis Zatlers lett, Mary McAleese ír elnök, II. Albert monacói nagyherceg, valamint Stephen Harper kanadai miniszterelnök mondta le a részvételt. A lengyel külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint a távol maradók listája valószínűleg tovább nő majd.

Nem tud elutazni a krakkói temetésre a macedón elnök, a dél-koreai miniszterelnök, a japán alsóház elnöke, az indiai külügyminiszter, a mexikói külügyminiszter, Új-Zéland főkormányzója, a pakisztáni védelmi miniszter, valamint az egyiptomi kormány nemzetközi együttműködésért felelős minisztere sem.

Eredetileg 98 állam jelezte, hogy - különböző szinten - képviseltetni fogja magát Lech Kaczynski és felesége temetésén. Az eredeti terv szerint a Vatikán küldötte, Angelo Sodano bíboros mutatta volna be a szombat déli gyászmisét Varsóban, a Pilsudski téren. A lengyel légtér zárlata miatt azonban nem tudott Varsóba utazni. A vasárnapi krakkói temetésen viszont már Sodano is ott lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!