Hírek

2010.04.12. 13:45

9-12 egyéni elvesztésével is meglehet a Fidesz kétharmada

A választások első fordulójának egyértelmű győztese a Fidesz, valamint az LMP. Nyert, de nem lehet teljesen elégedett a Jobbik, vesztett, de van mivel vigasztalódnia az MSZP-nek, az abszolút vesztes pedig az MDF – áll a Political Capital elemzésében.

Political Capital

A kétharmad biztos elvesztéséhez a Fidesznek a második forduló 57 egyéni választókerületéből 13 helyen kellene vereséget szenvednie, ha viszont legfeljebb csak 9 egyéniben veszít, biztosan minősített többséget szerez.

A választás eredménye az elmúlt húsz év legnagyobb átalakulását jelenti a magyar pártrendszerben. Az LMP és a Jobbik révén két új párt is bekerült a parlamentbe, miközben az MDF és az SZDSZ története parlamenti pártként véget ért, az MSZP középpárttá zsugorodott, a Fidesz pedig domináns erővé vált. A 2006-os országgyűlési választásokhoz képest jelentős választói mozgásokról beszélhetünk. A Fidesz történetében először nyert listán választást, 432 ezerrel többen szavaztak rá, mint négy évvel ezelőtt. A Jobbik előretörése ennél is nagyobb mértékű: a MIÉP-Jobbik összefogás által 2006-ban szerzett 119 ezer szavazathoz képest óriási növekedést jelent a most bezsebelt több mint 855 ezer voks. Mindeközben az MSZP majdnem 1 millió 350 ezer szavazót elveszített 2006 óta, és a lélektani 1 millió alá süllyedt.

A Fidesz szinte minden célját elérte az első fordulóban: nagyon közel került a kétharmados parlamenti többség megszerzéséhez, 119 egyéni választókerületi mandátumot már az első fordulóban biztosított, és szinte mindenhol döntő fölénybe került a Jobbikkal szemben. A 87 területi mandátummal együtt 206 képviselői helye már most biztosítja a kényelmes abszolút többséget. 57 kerületben lesz második forduló, 1 kivétellel mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltje vezet.

A kétharmados többség megszerzéséhez nem elegendő az egyéni mandátumokkal számolni, mivel azok kimenetele meghatározza az országos listás mandátumok sorsát is. A választókerületek eltérő lélekszáma, a részvételi arány és a jelöltek támogatottságának különbségei miatt pontos értéket nem lehet mondani arra, hogy hány mandátum kell a minősített többséghez, intervallumok viszont meghatározhatók.

A Fidesz jelöltjei legfeljebb 9 választókerületet mindenképp elveszíthetnek, a kétharmadot ez nem veszélyezteti. Annak függvényében, hogy mely kerületekről van szó, akár 10-11-12 vereség is beleférhet, még mindig meglehet az alkotmányozó többség. Ha már 13-at elveszít (bármelyik 13-ról is van szó), akkor viszont bizonyosan nem lesz meg a kétharmad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!