Hírek

2010.03.03. 14:38

Vizsgálat - Soros állhatott az euró elleni támadás mögött

Tiltott összejátszás gyanúja miatt vizsgálatot indított a washingtoni igazságügyi minisztérium az euró gyengülésére spekuláló fedezeti alapok, köztük Soros György cége ellen - írta szerdán a The Wall Street Journal (WJS).

MTI Eco

A New York-i üzleti lap szerint a minisztérium levélben kért fel több fedezeti alapot, köztük az amerikai-magyar üzletember Soros Fund Management LLC nevű társaságát, hogy küldjék be az euróval kapcsolatos piaci műveletek dokumentációját és emaileket.

A levél február 26-án kelt, éppen azon a napon, amikor a WSJ egy szűk körű vacsoráról számolt be. Ezen vezető fedezeti alapok képviselői vettek részt, és arra jutottak, hogy paritás alakulhat ki a dollár és az euró között, vagyis előfordulhat, hogy 1 dollár 1 eurót ér - írta a WSJ, amely szerint a találkozó idején az euró gyengülésére spekuláló nagyszabású műveletek indultak a piacon.

Az euró a tavaly decemberi 1,51 dolláros árfolyamról mostanáig 1,36 dollárig gyengült.

Február 26-án a WJS azt írta, hogy fedezeti alapok képviselői február 8-án Manhattan előkelő, Upper East Side nevű negyedében egy üzleti vacsorán eszmecserét tartottak arról, hogy miként lehet profitálni a görög adósságválság miatt az euró körül kialakult helyzetből. Kérdéses, hogy tiltott összejátszásnak minősül-e az informális megbeszélés, hiszen önmagában nincs abban kivetnivaló, ha alapok vezetői találkoznak, és abban sem, ha több fedezeti alap egyszerre ugyanolyan tranzakciókat végez.

Ugyanakkor volt már eset, amikor az alapok közti informális egyeztetések, és a megbeszélések után megmutatkozó piaci magatartás heves bírálatokat váltott ki. 2008-ban nagy fedezeti alapok vezetői egy találkozón arra jutottak, hogy a Lehman Brothers jövője igen sötét és bizonytalan, majd a befektetési bank összeomlására kezdtek spekulálni, amivel bankárok és befektetők szerint felgyorsították a társaság hanyatlását. A Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődje volt a világméretű pénzügyi válság elmélyülésének nyitánya.

Annyi biztos, hogy január végén-február elején rekordösszegű, csaknem 8 milliárd dollárnyi pozíciót vettek fel kereskedők és fedezeti alapok az euró további gyengülésére. A Chicago Mercantile Exchange (CME Group) adatai azt mutatják, hogy a február 2-ával zárult egy hétben rekordra emelkedett az euró jövőbeni újabb árfolyamveszteségére játszó nettó short pozícióállomány, amely 40 ezernél több forgalmazott kontraktusnak - 7,6 milliárd dollárnak - felel meg az adott időszakban. Február közepén már 10 milliárd dollárt tett ki a short pozícióállomány, és azóta sem csökkent jelentősen az euró gyengülésének irányába ható nyomás; az amerikai határidős tőzsdét felügyelő szerv (CFTC) legutóbbi jelentése szerint március elején már a hatodik egymást követő héten növekedtek a tétek az euró ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!