Hírek

2010.02.08. 09:01

Valóra válik a tavalyi hiánycél

Biztosra vehető, hogy hazánk teljesítette a tavalyi évre kitűzött, 3,9 százalékos eredményszemléletű deficittel kapcsolatos célkitűzését, ám jó esély van arra is, hogy a hiány ennél valamivel alacsonyabb lesz.

Munkatársunktól

Köztudott: a hivatalos eredményszemléletű deficitről csak bő másfél hónap múlva, március vége felé közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ám a pénzforgalom szerinti kimutatások – a helyi önkormányzatok kivételével – már elérhetők a pénzügyi tárcánál.
Ezek szerint tavaly közel 75 milliárd forinttal lett kedvezőbb az államháztartás egyenlege, mint azt év közben a József nádor téren remélték. Ha ezt a többletet visszavezetjük az eredményszemléletű deficitre, a 3,9 helyett 3,6 százalékos ESA-hiány jön ki 2009-re.

A dolog azonban természetesen nem ilyen egyszerű, nem véletlen, hogy a KSH-nak is néhány hónapjába telik a pontos szám közzététele. Egyelőre ugyanis számtalan bizonytalansági tényező nehezíti a hiány kialakulását. Ezek között a legjelentősebb mindenképpen a
helyi önkormányzatok gazdálkodása. Az évek óta forrás-
hiánnyal küszködő szférában a KSH korábbi becslése 74 milliárd forintos pénzforgalmi deficitet valószínűsített a tavalyi évre, ám jó esély van arra, hogy a végleges szám ennél magasabb lesz. Főleg, hogy előbbi összeg eredményszemléletben már a korábbi várakozások szerint is megközelítette a 90 milliárd forintot. A települések összesített mérlege ezekben a hetekben készül el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!