Hírek

2010.02.05. 16:05

Semmi olyan ne hangozzék el, ami számon kérhető

A Duna Televízió által megkérdezett elemzők szerint biztonsági beszédet mondott Orbán Viktor és inkább víziót vázolt fel. A stúdióban a Political Capital és a Vision Consulting elemzői értékelték a Fidesz elnökének beszédét.

Világgazdaság Online

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője úgy látja, a korábbi, kockázatkezelésre épülő stratégiát követi a Fidesz. Véleménye szerint kevésbé támadó pozíciót vett fel a Fidesz elnöke, beszéde inkább integratív volt, annak ellenére, hogy Orbán Viktortól elhangzottak a Gyurcsány-kormányra vonatkozó kritikák. Az elemző úgy látja: a Fidesz elnöke szerint ez az általánosabb beszéd elég ahhoz, hogy beevezzen a hatalomba.

Krekó Péter, a Political Capital elemzője hozzátette: a Fidesz számára kevésbé jelent veszélyt, hogy hasonló helyzetben a saját tábort nehezebb mozgósítani. Ennek ellenére kötelező a pártvezetők számára a szavazásra buzdító üzenet.

A határon túli magyarokról ugyan nem esett szó a beszédben, de Szomszéd Orsolya úgy látja, nem szándékos mellőzésről van szó. A legnagyobb hangsúlyt a válságkezelés kapta, ennek kapcsán alternatív globalizációs modellt vázolt fel Orbán Viktor.

Krekó szerint fontos feltétel volt, hogy semmi olyan ne hangozzék el, amely később számonkérhető lehetne. Ennek tudható be, hogy nem esett szó például a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról. Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy konfliktusok várhatóak a környező országokkal a kettős állampolgárság kapcsán.

A Political Capital elemzője szerint a Munka, Otthon, Biztonság mottó megfelelő hívószó. Szomszéd Orsolya azonban kiemelte, hogy az erős állam, mint elképzelés korábban is jelen volt a Fidesz politikájában, vagyis az erős nemzetállam nem jelent új elemet Orbán Viktor beszédében. Krekó Péter hozzátette, hogy az egész világban a nagyobb állami szerepvállalásra terelődött a hangsúly, de Orbán beszédében csak egy területen, a pénzügyi világ kapcsán hangzott el az erős kontroll iránya. Ugyanakkor ez az elem is hosszú ideje szerepel a Fidesz megszólalásaiban és nem lehet pontosan tudni, mit takar ez a politika, tekintve, hogy a párt programjának számos eleme neoliberálisnak nevezhető.


Krekó Péter úgy látja, hogy csak a kormányváltást követően jelenhet meg konkrét választási program, mivel addig a pillanatig a Fidesz szeretne a háttérben tartani minden, potenciálisan negatív következményekkel járó intézkedési tervet. Mint mondta, Európában mindenki arról beszél, hogy például a deficit kezelésében Magyarország az élen jár, ezért nem valószínű, hogy a Fidesz kormányra kerülését követően radikálisan eltér ettől a pályától.

Szomszéd Orsolya véleménye szerint sincs nagy lehetőség a gazdaságpolitika megváltoztatására, de szimbolikus intézkedésekkel lehet érzékeltetni a változást. Véleménye szerint egyfajta csodavárás alakult ki a Fidesz kormányzásával kapcsolatban, ezért az első intézkedésekre  adott reakció döntő fontosságú lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!