Hírek

2010.02.24. 15:49

Régiós gázellátási háromszög létrehozását javasolta Bajnai

Észak-dél-kelet gázellátási háromszög létrehozását kezdeményezte a térség biztonságos energiaellátásáért Bajnai Gordon miniszterelnök a szerdai budapesti energia-csúcstalálkozón.

MTI

A visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Cserhország és Lengyelország) kormányfői kibővített tanácskozásának sajtónyilvános részén a miniszterelnök elmondta: a háromszög keleti csúcsa az Európai Unió déli energiafolyosójának létrehozása lenne, amelyben a zászlóshajó a Nabucco gázvezeték megépítése.Az északi csúcsot a Lengyelországba tervezett cseppfolyós gáz fogadására és átalakítására alkalmas LNG terminál, a déli csúcsot a horvátországi Krk szigetére tervezett másik LNG terminál tenné ki.

A háromszög csúcsai között az energia szabad áramlását a közép-európai országokat összekötő gázvezeték- hálózat, az úgynevezett Észak-Dél energiafolyosó biztosítja majd - mondta Bajnai Gordon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!