Hírek

2010.02.27. 14:59

Óriási földrengés, szökőár, szükségállapot és 85 halott Chilében

Nagy erejű, a Richter-skála szerinti 8,8-es földrengés volt helyi idő szerint szombat hajnalban a Csendes-óceánban, Chile partjainál; szombat kora délutáni hírek szerint a földmozgás következtében legkevesebb 85 ember meghalt.

MTI

A hatóságok hatalmas földrajzi kiterjedésű területen szökőárriadót léptettek érvénybe. Michelle Bachelet chilei elnök szükségállapotot hirdetett az ország három középső régiójában, és felszólította a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon. A földrengés miatt bezárt a santiagói nemzetközi repülőtér, minden járatot töröltek.

A Magyarország chilei képviseletét ellátó Buenos Aires-i konzuli hivatalnak nincs tudomása arról, hogy lenne magyar áldozata a földrengésnek. Délután egy csaknem két és fél méteres cunamihullám csapott le  egy chilei város, partszakaszára.

A rengés helyi idő szerint hajnali fél 4-kor - közép-európai idő szerint reggel fél 8-kor - történt. Epicentruma Chile egyik legnagyobb városától, Concepcióntól 100 kilométernyire - a fővárostól, Santiagótól bő 300 kilométerre délnyugatra - volt, csaknem 60 kilométeres mélységben. Később több utórengés rázta meg a dél-amerikai ország középső és déli partvidékét; ezek közül az egyik 6,9-es erősségű volt.
 
Szerte a dél-amerikai országban áramkimaradások voltak, megszűnt a telefonösszeköttetés, és akadozik a víz- és gázszolgáltatás. Károk keletkeztek az utakban, hidakban, épületekben. Santiagóban az épületek többsége korszerű; úgy építették meg őket, hogy ellenálljanak a földrengéseknek, viszont több régi épület összedőlt. Helyszíni jelentések szerint leomlott például egy templomtorony, összedőlt egy kétszintes parkolóház, és leszakadt egy híd a fővároson kívül. A pusztítás pontos mértéke az áramkimaradások és a kommunikációs nehézségek miatt még jó néhány órával a földmozgás után sem volt ismert.
 
<hirdetes_ctnetwork>A csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ szerint a földlökés kiváltotta hullám becslések szerint délelőtt 11 (közép-európai idő szerint este 10) óra után éri el Hawaii szigetét, és károkat okozhat. "Sürgős cselekvésre van szükség, hogy megóvjuk az emberek életét és vagyontárgyait" - közölte a központ, hozzáfűzve, hogy egyformán veszélyeztetett a sziget teljes partszakasza.
 
Chile középső részét sújtotta 1960. május 22-én a világon valaha mért legerősebb - a Richter-skála szerinti 9,5-es - földrengés. Akkor több mint 1600 ember vesztette életét, és kétmillióan maradtak fedél nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!