Hírek

2010.02.21. 14:38

Nyomoznak a cigányokat fenyegető feliratok miatt

Több mint tíz helyen festettek hódmezővásárhelyi házak falára a cigányokat fenyegető feliratokat szombat éjjel. Az ismeretlenek "A Jobb" aláírással azt írták a falakra: "A cigányokat lágerba!" A rendőrség közösség elleni izgatás miatt nyomozni kezdett, és megerősítette a járőrszolgálatot a városban.

Origó - MTI

Közösség elleni izgatás miatt nyomozás indult Hódmezővásárhelyen, mert vasárnap reggelre több ház falán a cigányokat fenyegető feliratok jelentek meg, amelyeket festékszóró spray-vel készítettek. Az ügyben a Csongrád megyei rendőrség nyomoz.

A vasárnap hajnali órákban érkezett bejelentés a hódmezővásárhelyi rendőrségre a feliratokról - mondta az [origo]-nak Szenti Szabolcs, a Csongrád megyei rendőrség helyszínen tartózkodó sajtóügyeletese. Később mások is jelezték a rendőrségen a falfirkákat, és több járőr is észlelte őket. Eddig több mint tíz falfirkát fedeztek fel a város több pontján. Szenti szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogy egy vagy több elkövető áll-e a feliratok mögött.

Az [origo] információi szerint az ismeretlenek azt írták a falakra: "A cigányokat lágerba!" A feliratok mellé "A Jobb" aláírás került. Az értesülést az MTI is megerősítette: helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a feliratok a roma kisebbség ellen irányulnak. Többek között egy Nefelejcs utcai ház kapujára, illetve a Jókai utca és a Szántó Kovács János utca kereszteződésénél álló ház falára is felfújták a feliratot.

Az MTI tudósítójának ottjártakor bűnügyi helyszínelők rögzítették a nyomokat, egy kutyás járőr pedig az elkövetők nyomát követte a feliratoktól kiindulva. A szóvivő a helyszínen elmondta, hogy a rendőrség a hasonló cselekmények megelőzése és a közvélemény megnyugtatása érdekében megerősíti a járőrszolgálatot a város területén.

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, Sztojka László elmondta, mélyen elítélik a történteket, de nem keresnek mögötte politikai motivációt. A megfélemlítő feliratokat nem "gyerekcsínynek", hanem tudatos bűncselekménynek tarják, az elkövetők kilétének kiderítése azonban nem a kisebbségi önkormányzat és nem is a pártok, hanem a rendőrség feladata - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!