Hírek

2010.02.24. 16:25

Ne vegyék el a 14. havi bért! – tüntettek Athénban

Az athéni kormány takarékossági programja ellen egész napos, általános sztrájkkal tiltakoznak a szakszervezetek

É. S

Görögországban kedd éjfél óta szinte teljesen megbénult az élet az tartó általános sztrájk miatt, amit a kormány szigorító intézkedései elleni tiltakozásul hirdettek meg a szakszervezetek.

A kórházak csak sürgősségi ellátást végeznek, közhivatalok zárva vannak, az iskolákban nincs tanítás, leállt a tömegközlekedés, a vasút, a hajóforgalom, az athéni repülőtér nem fogad és nem indít járatokat, még az újságírók is beszüntették a munkát. A fővárosban a sztrájk mellett két nagy demonstrációt is tartottak. Mintegy 20 ezren békésen vonultak a parlamenthez. A fiatalok egy ötvenfős csoportja azonban megpróbálta elfoglalni az egyetemet, a rendőrség könnygázgránátokkal verte vissza őket.

A 24 órás sztrájkot az egymilliós tagsággal rendelkező görög dolgozók általános szakszervezete, és a 300 ezres alkalmazottak szövetsége szervezte. A kommunista szakszervezet külön vonult fel, s többek között ellen tiltakoztak, hogy felmerült a kormányzatban a 14. havi fizetés megvonása.

A fizetésképtelenség veszélyével küzdő athéni kormány február elején jelentette be bér- és adóreformját. A kabinet sokkterápiát akar alkalmazni a felduzzadt adósságállomány, és a magas deficit kezelésére. Az állami alkalmazottak fizetését csökkentették, megemelték a dohányáruk, az italok, és az üzemanyag jövedéki adóját. Tervezik az általános forgalmi adó növelését, a szociális juttatások szűkítését, a nyugdíjkorhatár emelését.

A szakszervezetek a kormány programja jelentősen növelni fogja a munkanélküliséget, ami már tavaly novemberben öt éves csúcsra, 10,6 százalékra nőtt. A lakosság azonban támogatja a kabinet takarékossági programját, a többség szerint az érdekvédőknek az év végéig türelemmel kellene lenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!