Hírek

2010.02.10. 11:27

Könnygáz és sztrájk Görögországban

Könnygázzal vett tűz alá a görög rendőrség az Athén belvárosában néhány tucat tiltakozót, miközben a köztisztviselők 24 órás sztrájkjukat tartják. A tüntetők közül néhányan válaszképpen köveket dobtak a rendfenntartókra.

MTI Eco - Világgazdaság Online

Szerda reggel megkezdődtek a sztrájkok Görögországban, a kormány tervezett bérbefagyasztása és adóváltoztatásai ellen. 

A sztrájk keretében több ezer közalkalmazott nem vette fel a munkát szerda reggel, ami hatással van több tucat állami intézmény és kórház működésére is.

A sztrájkhoz csatlakoztak a reptéri légiirányítók is, s emiatt megbénult a légi forgalom az athéni nemzetközi repülőtéren. Ezzel szemben zavartalanul működik az athéni tömegközlekedés, valamint a három görög állami csatorna is akadálytalanul sugározza adását.

A sztrájk mellett egy, főleg közalkalmazottakat tömörítő szakszervezet tüntetéseket is kilátásba helyezett Athén belvárosában, valamint Thesszalonikében. A legnagyobb görög szakszervezet, a GSEE február 24-re tervez országos sztrájkot a tervezett kormányzati reformok miatt.

A görög kormány kedden jelentette be, hogy az állami szektorban befagyasztja a béreket, valamint megreformálja a görög adórendszert annak érdekében, hogy növelje az állami bevételeket és csökkentse az államháztartás hiányát.

Görögország azért lényszerül megszorításokra, mert az Európai Unió és a nemzetközi pénzügyi piacok nagy nyomás alatt tartják annak érdekében, hogy csökkentse államháztartási deficitjét, amely az elmúlt évben a görög GDP 12,7 százalékára rúgott, négyszer akkorára, mint amit az unió megenged az eurózóna országainak.

A kedden bejelentett reformok hatására valamelyest gyengültek a görög adósságtörlesztési kockázattal kapcsolatos piaci aggályok, az e kockázatokra köthető határidős biztosítási csereügyletek (CDS) árazásából ítélve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!