Hírek

2010.02.09. 12:41

Évközbeni kgfb-felbontás: még aznap újat kell kötni

Évközben, kölcsönös megegyezéssel felmondható az egy évre megkötött kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) szerződés, az ezt szabályozó új törvény szerint - hívta fel a figyelmet Sebestyén László a Genertel Biztosító ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI Eco

Az üzembentartónak viszont még aznap éjfélig új szerződést kell kötnie, hogy ne maradjon biztosítás nélkül. A biztosítással fedezetlen időre a napi biztosítási díj az 500 forintot is meghaladhatja.

A törvény szövege szerint a kgfb díj megfizetésének 60 napos a határideje, a biztosító ezt követen törli a szerződést. Ekkortól, az új szerződés megkötéséig a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által megállapított fedezetlenségi díjat kell fizetni. Ez a motor nagyságától függően 230-570 forintig terjedhet, naponta.

A jövő évtől a fizetési késedelem 45 napos lehet, de a szerződést a biztosító akkor is csak 60 nap múlva törölheti.

Új elem a kgfb törvényben, a korábbi kormányrendelethez képest, hogy akinek fel nem róható okból szűnik meg a szerződése díj nem fizetés miatt, annak nem szűnik meg a bónusz fokozata. A gyakorlatban ez azt jelenti: ha ugyanannál a biztosítónál köti újra a szerződést, akkor marad a bónusza - mondta az ügyvezető igazgató.

A késedelmes díjfizetés - szintén az idéntől hatályos új szabályok szerint - késedelmi kamatfizetéssel is járhat. A feltételes mód azt jelenti, hogy a biztosító dönti el, hogy azt kéri-e. A piacon ettől ma eltekintenek a biztosítók - tette hozzá Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!