Hírek

2010.02.20. 09:22

Bajnai: az euróhoz további megszorítások kellenek

A Görögországot és néhány más dél-európai országot sújtó pénzügyi válság ellenére Magyarország minden korábbinál jobban elkötelezett az euró mielőbbi bevezetése mellett, még akkor is, ha ennek a célnak az elérése további megszorításokat jelent - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a The New York Timesnak.

MTI Eco

A kormányfő az újság pénteki on-line kiadásában megjelent cikk szerint azt mondta: azt szeretné, hogy az országnak 2014-re eurója legyen, és gazdasága fenntartható módon növekedjen.

A lap idézte Soros György magyar születésű milliárdos üzletembert, aki szerint a magyar gazdaságot talpra állító sikeres lépések például szolgálhatnak Görögország, Portugália és Spanyolország számára.

Soros a Világgazdasági Fórum múlt havi tanácskozásán a svájci Davosban "nagyon, nagyon keménynek" nevezte, amikor egy ország a gazdasági visszaesés közepén kényszerül erőteljesen csökkenteni a kiadásokat. "Magyarország megtette ezt, rendkívül rövid idő alatt összeszedte magát, tehát végrehajtható" - mondta.

A The New York Times megjegyezte: Magyarországon kívül Lengyelország, Lettország és Észtország szintén azon országok közé tartozik, amelyek továbbra is meg van győződve arról, hogy érdemes vállalni a sok fájdalmat egy tartósabb jólét feltételeinek megteremtése érdekében.

A magyar miniszterelnök - aki a múlt héten találkozott George Papandreou görög kormányfővel - Görögországnak is azt tanácsolja, hogy alkossa meg a saját megszorító csomagját. Indoklása szerint ez az egyedüli útja egy olyan gazdaság megteremtésének, amely képes versenybe szállni Európa legsikeresebb országaival, köztük Németországgal, Franciaországgal és Hollandiával.

A The New York Times emlékeztetett arra, hogy Bajnai Gordon szokatlan helyzetben van, hiszen független, nincs kötődése egy politikai párthoz sem, és a közelgő választások miatt hamarosan elveszíti hatalmát. A lap rámutatott: a kérdés az, hogy a Bajnai által favorizált politika fennmarad-e az új kormánnyal, amelyet várhatóan a konzervatív Fidesz fog vezetni?

Bajnai az újságnak hangsúlyozta: Magyarországnak elég versenyképesnek kell lennie, hogy az euró bevezetése miatt ne kerüljön nem fenntartható helyzetbe. Emiatt is nagyon fontosak az elkövetkező években végrehajtandó szerkezeti reformok - tette hozzá.

A The New York Times idézte Darvas Zsoltot, a Bruegel brüsszeli független gazdasági kutatóközpont makroközgazdászát, aki úgy érzi, "Bajnai segített abban, hogy Magyarország helyes irányt vegyen. A Bajnai-kormány megkezdte néhány valódi reform bevezetését" - mondta, bár megjegyezte, hogy az IMF-korlátok miatt a kormánynak nem sok választása volt. Értékelése szerint Bajnai Gordon megpróbálta megkerülni a politikai érdekeket.

A magyar kormányfő - aki távozása után fél év szabadságra akar menni - azt mondta, reméli, hogy a magyarok megtanulták a leckét. Kifejtette, a pénzügyi piacok bizalma olyan, mint a beszívott levegő, az ember csak akkor jön rá, mennyire fontos, amikor már fulladozni kezd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!