Hírek

2010.02.14. 09:41

A magántőkét is bevonnák az atomerőmű bővítésébe

Elkészült a paksi atomerőmű bővítésének finanszírozási modellje, a Magyar Villamos Művek (MVM) Igazgatósága hétfőn dönt róla - közölte Süli János, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.

MTI Eco

Süli János elmondta: a programban meghatározzák azokat a peremfeltételeket, amelyek mentén a finanszírozás megvalósítható. A program elfogadása még nem azt jelenti, hogy megvan a kész pénzügyi struktúra, csak annak "receptje" készül el - fogalmazott a vezérigazgató.
Hozzátette: változatlanul azt az álláspontot képviselik, hogy állami szerepvállalás legalább ötven plusz egy százalék legyen, de a cél hetvenöt százalékos állami részvétel.

Süli János arról is beszélt, hogy négy szállító jön szóba, de a lehetséges szakmai befektetők száma ennél több. Minden építő kész részt vállalni a finanszírozásból, jelentkezett már az összes magyarországi áramszolgáltató is.

Az MVM és a paksi atomerőmű szakemberei mellett az állami szervek, hivatalok is készülnek a paksi atomerőmű bővítésre - mondta el Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója az MTI-nek. Tájékoztatása szerint a napokban a kabinet elé kerül egy előterjesztés, amely az új blokkok létesítésével kapcsolatos kormányzati feladatokat foglalja össze. Ebben meghatározzák, hogyan kell felkészülniük az engedélyezésre az érintett hivataloknak, köztük az Országos Atomenergia Hivatalnak.

Pakson jelenleg négy reaktor működik, ezek névleges teljesítménye a tavaly befejeződött teljesítménynövelő program eredményeként, egyenként 500 megawatt. A négy blokkot 1982. és 1987. között helyezték üzembe. A parlament 2009 márciusában adta meg az elvi engedélyt újabb blokk, blokkok építésének előkészítésére. Ezt követően, 2009. július 8-án, létrehozták a Lévai projektet az előkészítő munkák elvégzésére.

A PA Zrt. vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy az év első negyedében elkezdődik az engedélyezési eljárás, ami hosszú folyamat, négy-öt évig tart. Amennyiben 2014-2015-re meglesznek az engedélyek, az első blokk 2020-ban, a következő pedig 2025-ben elkezdheti a termelést. Az új blokkok tervezett élettartama 60 év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!