Hírek

2010.01.08. 15:10

Tartsuk be az újévi fogadalmat: a hasi zsír veszélyes, fogyni kell!

A szervezetben túlzott mennyiségben felhalmozódott rejtett hasi zsír növeli a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A derékbőség tekinthető a rejtett hasi zsírtöbblet legmegbízhatóbb külső jelének.

Világgazdaság Online

E hónapban konferenciát tartanak Hong Kong-ban, ahol a súlykontrollal kapcsolatos legfrissebb klinikai kutatások adatat is bemutatatják. Egy tegnap közzétett felmérés eredménye szerint az európai lakosság riasztóan magas aránya – a megkérdezettek 88 százaléka – nem tud az úgynevezett rejtett hasi, avagy viscerális zsír létezéséről. Pedig, ha ez a fajta zsír túl nagy mértékben van jelen szervezetünkben, akár az életünket is megrövidítheti. A viscerális zsír a létfontosságú szerveket veszi körül a hasüregben. elősegíti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását és súlyos szív-érrendszeri problémákat okoz.

Az európai lakosság 53 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a betegszabadságból és munkaképtelenségből eredő termelékenység csökkenés megközelítőleg 10 százaléka vezethető vissza az elhízással kapcsolatos betegségekre. A lakosság elhízása becslések szerint 81 milliárd eurós egészségügyi kiadást jelent Európa-szerte. Ez a szám folyamatosan növekszik. A tartós súlycsökkenés az egyének egészsége érdekében fontos, de hozzájárulhat az európai egészségügyi szolgáltatók terheinek enyhítéséhez.

A több mint 12 ezer európai felnőtt körében elvégzett kutatás adatai szerint a a megkérdezettek 61 százaléka határozta el, hogy szeretne fogyni, míg a korábban újévi fogadalomként fogyókúrázók kétharmada vallotta be, hogy nem járt sikerrel. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 88 százaléka nem tudta mit jelent a hasi ( viscerális) zsír kifejezés, de a kapcsolódó kockázatokat , a világszerte a vezető halálokok közé tartozó betegségek ( 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek) megismerve 61 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a hallottak megerősítették fogyási szándékában. A viscerális zsírból számos olyan anyag szabadul fel - gyulladáskeltő fehérjék és hormonok - amelyek közül egyesek hatással lehetnek az artériákra, növelve a trombózis és stroke kialakulásának kockázatát. Emellett zsírsavak is felszabadulnak, amelyek eljutnak a májba, a szervezet anyagcsere erőműjébe. Ez befolyásolja, hogy szervezetünk hogyan használja fel a glükózt és zsírsavakat, táptalajt teremtve olyan problémáknak, mint a kettes-típusú diabétesz és a magas vérnyomás.

A derékbőség tekinthető a rejtett hasi zsírtöbblet legmegbízhatóbb külső jelének, és emiatt a veszély legjobb előrejelzőjének. Ám aktív természetéből adódóan a testsúly csökkenésekor a rejtett hasi zsír könnyebben alakul át energiává, mint a közvetlenül a bőr alatt található zsír.

A szakértők reményei szerint minél inkább tudatosul a rejtett hasi zsír, annál könnyebb lesz betartani az újévi fogyókúrás fogadalmakat is. David Haslam belgyógyász professzor, az Egyesült Királyság elhízás elleni országos fórumának elnöke arra figyelmeztet, hogy a divatos fogyókúrák – amelyek általában gyors testsúlycsökkenést ígérnek – nem fenntarthatók. A leadott súlyt ugyanis újra és újra felszedjük, ráadásul a visszahízott zsír egy része viscerális zsírként rakódik le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!