Hírek

2010.01.26. 05:30

Szeretjük a „nagy megosztót”

Magyarország pillanatnyilag legnépszerűbb politikusa az az Orbán Viktor, akinek egyben a legmegosztóbb közéleti személyiség „címét” is sikerült bezsebelnie. Mert bár a Fidesz-szimpatizánsok körében az ex kormányfő 80 pontos rokonszenvnek örvend, a szocialista és a jobbikos táborban mindössze 20, illetve 35 pontra értékelik, ami enyhén szólva sem ítélhető jónak.

Stanga István

Furcsa fintora a sorsnak, hogy miközben a Szonda Ipsos legújabb, januári felmérésének tanúságai szerint kis hazánk legnépszerűbb politikusa Orbán Viktor (aki az eddigi éllovast, Sólyom László köztársasági elnököt érte utól a listán), aközben a pozsonyi Új Szó szombati száma terjedelmes írásban foglalkozik a legnagyobb magyar ellenzéki párttal és annak vezetőjével, a Fideszt a szlovák Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párthoz, Orbánt Viktort pedig Robert Fico Smer-főnökhöz hasonlítva. Hogy az újság kommentárja vajon belpolitikai indíttatású volt-e, vagy a magyarországi kampány okán íródott-e, azt nem könnyű megmondani, tény azonban, hogy mind Ficóról, mind Orbánról meglehetősen sajátságos képet rajzol. És itt nemcsak arról van szó, hogy az Új Szó szerint a két párt ideológiája eléggé közelít ahhoz a modellhez, amit egy, a II. világháborúban csúnyán leszerepelt politikus az „egy nép, egy birodalom, egy vezér” jelszóban sűrített össze, valamint hogy Fico és Orbán is azt hirdeti, „csak az ő pártjuk képes felvirágoztatni és megvédeni az országot”, hanem arról is, hogy a két pártvezető egyéb, nem feltétlenül demokratához illő megoldásokkal hívta, illetve hívja fel magára a figyelmet. Szlovákiában például már megszokhatták – így az Új Szó –, hogy Fico az újságírókat és az ellenzéket válogatott trágárságokkal illeti, ahogy a magyar választóknak Orbánnal is volt hasonló tapasztalatuk, ám mivel azok sem tanultak a történelemből, ezért a következő négy év során újra  belekóstolhatnak az „egypártrendszer” áldásaiba..., merthogy – vonja le a legfontosabb tanulságot a lap – „valójában mindkét pártnak ez a fő célja: egy, az alkotmány által többpártrendszernek titulált politikai közegben megteremteni az egypártrendszert”.

Nos, az idézett pozsonyi kommentár egyebek mellett abból a szempontból érdekes, hogy tudniillik pontosan ugyanolyan, az emberekből szélsőséges érzelmeket kiváltó közéleti személyiségnek írja le a Fidesz elnökét, mint a már említett Szonda-kutatás, amelynek a számai arról tanúskodnak, hogy ez idő szerint Orbán nemcsak a legnépszerűbb, de a leginkább megosztó politikus „címet” is birtokolja. Mert míg a Fidesz-szimpatizánspok körében az ex miniszterelnök kiemelkedőnek mondható, 80 pontos rokonszenvnek örvend, addig a többi párt hívei messze nem ennyire hízelgő véleménnyel vannak róla: szocialista berkekben például mindössze 20 pontot adtak az ellenzék vezérének, ám a jobbikosok 35 pontjával sincsen mit dicsekedni, különösen, ha mindehhez azt is hozzátesszük, hogy a Vona Gábor vezette tábor tagjainak a fele a lehető legmerevebben elutasítja Orbán személyét. No, már most, hogy a Fidesz elnöke hogyan is tudott úgy javítani az eddigi pozícióján, hogy az elmúlt időszakban a megszokottnál jóval kevesebbet szerepelt a széles nyilvánosság előtt, az külön megérne egy elemzést (az is igaz természetesen, hogy egy megosztó politikusnak a visszafogottság csak az előnyére válhat), ám ennél szerintem sokkalta izgalmasabb kérdés, hogy tudniillik milyen lelkiállapotban is lehet az az ország, ahol a népszerűségi lista élén a legmegosztóbb ember áll. A válasz – azt hiszem – teljesen egyértelmű. A dolgokat elnézve ugyanis kijelenthető, hogy kis hazánkban mostanság nem az együttműködésre, a kompromisszumokra, a megegyezésre kész politikusok számíthatnak elismerésre és dicsőségre, hanem a megrögzött árokásók, a bármiféle kiegyezést élből elutasítók, az egyre csak újabb és újabb csatatereket keresők. Amely helyzet ugyan nem örömteli, dehát ez van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!