Hírek

2009.11.29. 12:50

Szennyvízből villanyáram: magyar találmányok a Renexpon

Szennyvízből villanyáramot állítanak elő az algák a foto bio reaktorban, egy másik berendezés egész régiók mezőgazdasági hulladékát képes pelletálni - ezek a magyar találmányok, illetve termékek is jelen voltak a salzburgi Renexpo kiállításon, amely e hét végéig tartott.

MTI Eco

Az épületekben használható "zöld" energiagazdálkodási termékeket bemutató kiállítást és kísérő konferenciát Nyugat-Európában 12 éve rendezi már a Reeco, de Ausztriában ez az első bemutató. Varga István, a rendező cég magyar leányvállalata - a Reeco Hungary Kft. - társtulajdonosa az MTI-nek elmondta, idén volt még az első budapesti, kijevi és bukaresti bemutatójuk is.

A megújuló energiaforrások egyike a biomassza: ide tartozik a folyamatosan keletkező mező- és erdőgazdasági hulladék. Kiegészítve a kifejezetten energiaforrásnak termelt növényekkel, egész térségek lakásfűtését lehetne megoldani ezekkel, ha a biomassza kazánok a gázkazánokéhoz hasonló komfortot nyújtanának. A biomassza-anyagokból gyártott apró fűtőanyag rudacskákat - pelletet - égető kazánok ma már képesek erre, viszont olcsón csak az egy-egy régióban megtermelt biomasszából lehet pelletet előállítani, és tovább csökkenti a költségeket, ha azt helyben használják fel. Ennek a technológiáját tervezi és eszközeit állítja elő a szentesi T&T Technik Kft., amely jelen volt az osztrák városban.

Szennyvízből, sós vízből, termál vízből is tud villanyáramot előállítani a szekszárdi Envihorizont Kft. A foto bio reaktorukban mikro algák bontják el a vizet, majd a hidrogén és az oxigén reakciójából lesz a villanyáram. Az algák üzemanyagot is tudnak termelni, így másra hasznosítható az a földterület, amelyen jelenleg a bio-üzemanyagok alapanyagait termesztik. Az algák "munka közben" széndioxidot kötnek meg. A szóban forgó berendezés jelenleg még csak kísérleti jelleggel működik.

Sok látogató vette körül az osztrák Elektro Peer cég standját, ahol pellet fűtésű Stirling motort lehetett látni. A berendezés lényege, hogy óránként 3,5 kilogramm pellet eltüzelésével - ez 100-150 forintba kerül - 3 kW villanyáramot és 10 kW hőenergiát állít elő a berendezés. Ausztriában a villanyáramot átveszi a szolgáltató, a hő pedig fűti a lakást. A berendezés ára 30 ezer euró, de harmadát Ausztriában az állam fizeti, támogatásként. A földgáz fűtésű változat viszont csak 20 ezer euróba kerül.

Családi házakhoz is gyárt függőleges tengelyű szélgenerátort a szintén osztrák Monika Klein International. Ebből a háztetőre szerelhető 1 kW-os berendezés 6.600 euróba kerül.

Érdekesség volt még a vásáron a kenderből készülő hőszigetelés. Ebből egy köbméter 130 euróba kerül, éppen duplájába, mint az üveggyapot. Miután a hőszigetelő tulajdonsága megegyezik az üveggyapotéval, csak a természetes mivolta az, ami vonzóvá teszi - mondta a Hock GmbH képviselője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!