Hírek

2009.11.20. 15:32

Román rendőrök segítenek a bécsi koldusmaffia felszámolásában

Romániai rendőrök segítik bécsi kollégáikat a koldusmaffia felszámolásában. A feladatuk, hogy szóba elegyedjenek a főként roma származású romániai bérkéregetőkkel.

Compress

November 1-je óta a román rendőrség két tagja segíti a bécsi kollégákat, hogy sikeresen vegyék fel a harcot a kelet-európai koldusmaffia ellen, amely egyre elterjedtebb az osztrák fővárosban is.

A belvárosban, a bevásárlóutcákban és a metrómegállóknál naponta mintegy száz,  főleg roma származású román koldus kéreget - csak a Stephansdom körül húszan. A kéregetőket rendszerint busszal szállítják a „gazdag nyugatra“, hogy saját vagy családjuk adósságát ily módon törlesszék.

A két romániai „vendégnyomozó“ feladata, hogy szóba elegyedjen kiszolgáltatott honfitársaikkal – akik rendszerint csak románul tudnak -, és minél többet tudjanak meg a mögöttük álló bűnszervezetről.
Noha a bécsi tartományi biztonsági törvény alapján akár 700 eurós pénzbüntetést vagy egy hetes elzárást Is kiróhatnának a kéregetőkre, a cél a háttéremberek felderítése, akiket otthon már emberkereskedelem miatt állíthatnak bíróság elé.

<hirdetes_ctnetwork>Bécsben egyébként tilos gyerekeket „használni” koldulásra, így egyre elterjedtebb, hogy virágot árultatnak velük, amit aztán a vásárló náluk hagy. A Bulgáriából, Romániából, Szerbiából, Montenegróból, Ukrajnából, Boszniából vagy Moldáviából származó roma gyerekeknek gyakran még anyakönyvi kivonatuk sincs, így könnyű prédái az emberkereskedőknek.
Az idősebb – 16 év fölötti – fiúkat betörésekre, a fiatalabbakat koldulásra kényszerítik, a lányokat pedig zsebeseknek képezik ki vagy prostitúcióra kényszerítik.

Bécsben idén eddig 37 feljelentés született gyermekkoldulás miatt, a felderítések nyomán pedig 2004 óta ötven romániai embercsempész-bandát lepleztek le. Jelenleg is folyamatban van egy eljárás.
A kihasznált gyerekek a Drehscheibe-hez kerülnek, amelyet 2003-ban Norbert Ceipek hozott létre a Bécsi Városháza áldásával. A város ifjúságvédelmi osztályához tartozó szervezet feladata, hogy oltalmába vegye az embercsempészek fogságából szabaduló gyerekeket. Enni, inni kapnak, orvosi ellátásban részesülnek és ahogy egyre jobban megbíznak segítőikben, egyre többet árulnak el fogvatartóikról.

A gyerekek sorsát - hazakerülésük után - még fél évig nyomon követi a rendőrség, a követség és a Drehscheibe, nehogy ismét emberkereskedők karmaiba kerüljenek. Csak akkor engedik el a kezüket, ha biztonságban vannak hazájukban és rendes iskolai képzésben részesülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!