Hírek

2009.11.26. 09:41

Munkanélküliség: még nem értük el a gödör alját

A vártnál kisebb mértékben emelkedik a munkanélküliség, itt még nem értük el a gödör alját. Az aktivitás azonban szinten maradt, ami a későbbiekben kedvezhet a kilábalásnak.

Világgazdaság Online

Az állástalanság újabb csúcsra emelkedett, de még így is kedvezően értékelhető az őszi alakulása. Az augusztus–októberi időszakban a 15–74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 789 ezer, a munkanélkülieké 440 ezer fő volt, ami 10,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A ráta az előző időszakhoz képest csak enyhén, 0,1 százalékponttal emelkedett, de így is új évtizedes csúcsot jelent. A szezonális munkák kifutásával rendszerint az állástalanság emelkedése figyelhető meg ősszel, és most még a recesszió miatti megszűnések hatásával is számolni kell, ezek fényében pedig még pozitív meglepetésként is értelmezhető az adat. Ugyanakkor éves szinten 2,7 százalékos emelkedés volt, ami nagyjából átlagosnak tekinthető európai szinten.

Az amúgy sem kedvező foglalkoztatási statisztikáink is ennek megfelelően romlottak. A vizsgált időszakban a 15–64 éves népesség 62,0 százaléka, ezen belül a 15–61 évesek 64,7 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. A 15–64 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 758 ezer fő volt, 125 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az erre a korcsoportra számított 55,6 százalékos foglalkoztatási ráta az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,6 százalékponttal csökkent. A 15–74 éves munkanélküliek létszáma 440 ezer fő volt, 112 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!