Hírek

2009.11.23. 11:24

Még bizonytalan a gazdaság jövője

VG

Egyelőre aggasztóan alakul az államháztartás hiánya, de elemzők bíznak az utolsó negyedév kedvezőbb alakulásában. A tartalékok zárolása, illetve a 13. havi nyugdíj és juttatások megnyirbálása ad is alapot erre, azonban így is a korábbiaknál sokkal nagyobb pénzügyi felelősség szükségeltetik, hogy a terveket tartani tudjuk.

Eközben a munkavállalói reáljövedelmek némileg tovább szűkültek, az építőipar pedig nem tud igazán jó eredményt felmutatni a kereslethiány miatt.

A harmadik negyedévvel zárult tizenkét hónapban az államháztartás nettó finanszírozási igénye 6 százalékra kúszott a Magyar Nemzeti Bank előzetes pénzügyi számlái szerint. A gördülő átlag négy negyedéve emelkedik folyamatosan, 2,9 százalékról indult még a tavalyi azonos időszakban. A GDP nominálisan is csökkenhet az idén, ez szintén rontja a mutatót. A növekedés egybeesik a pénzügyi válság magyarországi begyűrűzésével, illetve a recesszió mélyülésével, ez rá is világít a legfőbb okra: az adóbevételek elmaradására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!