Hírek

2009.11.11. 11:36

Közelít hozzánk a járvány, fel kell gyorsítani az oltásokat!

A szederkényi iskola után ma elrendelte a hatóság a móri szakközépiskola bezárását, ahol a 400 tanulóból 104 beteg. Lábatlanban és egy veszprémi óvodában is hasonló a helyzet. Bujdosó László, a pandémiás bizottság elnöke az oltások felgyorsítását és az antivirális gyógyszer patikai kiszállítását javasolja.

Nógrádi Tóth Erzsébet

Tegnapig 104 diák betegedett meg a 400 tanulós móri szakközépiskolában, ugyanitt a személyzet közül 11-en, s az intézmény kollégiumában 50 lakójából tízen betegedtek meg. Bujdosó László, az országos pandémiás bizottság elnöke arról tájékoztatta a Világgazdaság Online munkatársát, hogy a betegekben kimutatták a H1 N1 influenza vírust, így az iskola vezetője és az önkormányzat felfüggesztette az intézmény működését. Hasonló arányú megbetegedést jelentettek egy lábatlani iskolából és egy veszprémi óvodából. Ezeknél a betegeknél most végzik a vírusvizsgálatot, de a főorvosnak nincs kétsége az új influenza fertőzést illetően. Ugyanis nincs olyan másfajta felső légúti fertőzés, ami tömeges megbetegedést okozna.

Várhatóan ma dönt a kormány a középiskolások oltásáról is, ami - hasonlóan az általános iskolákhoz - azért fontos, mert a közösségbe járó gyermekek a járvány mozgatói. Így az oltásuk a vírus terjedése szempontjából nélkülözhetetlen. Úgy tapasztalja, hogy a stratégiai vállalatoknál is döcög az oltás. Pedig már tavaly megkezdték a felkészítésüket. Szeptemberben mérték föl az oltási hajlandóságot, ám az akkor jelentkezettek egy része - az egymásnak ellenmondó szakmai vélemények miatt - visszalépett. Most, az ukrajnai járvány hatására azonban meglódult az oltási kedv. A főorvos becslése szerint úgy 1 millió körüli lehet hazánkban a beoltottak lakosság száma, ami kevés a járvány kivédéséhez, ahhoz a populáció 60 százalékát kellene beoltani.

A magyar oltóanyag minőségét, hatékonyságát és ártalmatlanságát immár az Egészségügyi Világszervezet, az amerikai - és az európai járványügyi hatóság (CDC, ECDC) is kinyilvánította, s az ajánlott oltások sorába emelte. Bujdosó László elmondta: a világ egyik legtisztább oltóanyagáról van szó, amely a legkevésbé vált ki mellékhatásokat. Ám mint mondta: félő, ha megvárjuk a vírus terjedését, s akkor kérik majd az emberek a vakcinát, szakmailag ugyan megkaphatják, ám beházasodhatnak. Nem az oltástól, hanem a már bennük lévő vírustól. Ennek igazolása azonban igen drága mikorbiológiai vizsgálatot igényel, ami növelheti majd az állam kiadásait.

A járványt komolyan kell venni. A beregszászi kórházban immár 20 terhes asszonyt és 70 gyermeket kezelnek, egy terhes asszony meg is halt.

A főorvos utalt a hivatalos orvos szakmai szervezetek oltás melletti állásfoglalására - köztük van a Magyar Tudományos Akadémia immunológiai bizottsága, az Országos Epidemiológiai Központ) . A terhes anyukáknak is ajánlott a vakcina felvétele, mivel körükben igen magas a fertőzöttség és a halálozás is. Az USA-ban, 700 új vírussal fertőzött terhes adatait vizsgálták meg, közülük százan kerültek kórházba és huszonnyolcan vesztették el az életüket. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a terhesek körében az átlagosnál tízszer több a fertőzés, ezért az oltást a terhesség minden szakaszában ajánlják.

Bujdosó László elmondta: a betegség kezelésére szolgáló antivirális gyógyszerből már szállítottak a kórházakba, de minél előbb induló készlettel kellene ellátni a patikákat is. Hiszen ezt por alakban tárolja az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, így amiből a gyógyszerészeknek kell kanalas orvosságot készíteni. S bizonyított, hogy ez a gyógyszer a betegség kialakulásának első óráiban igazán hatásos, a tüneteket követő 48 óra után már nem.

Megtudtuk: a védőoltásokból és a betegség kezelésére szolgáló gyógyszerekből megfelelő készletek vannak az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárában.

Nógrádi Tóth Erzsébet -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!