Hírek

2009.11.27. 08:36

Hamarosan a mobilunk megmondja, influenzásak vagyunk-e

Egyszerű megfázás, influenza, tüdőgyulladás vagy egyéb légzőszervi betegség? Nem kell sokáig várni arra az időre, hogy a páciensek esetleges betegségük diagnózisát saját mobiltelefonjuktól kapják.

Munkatársunktól

Hogyan lehetséges ez? A köhögés hangja alapján ugyanis azt már most is meg lehet különböztetni, hogy az száraz vagy nedves, de a legújabb technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a hang alapján az is biztonsággal megmondható, hogy a köhögés fertőző-e vagy sem, s ha fertőző, azt vírus vagy baktérium okozza.

Ennek az érdekes e-egészségügyi szoftvermegoldásnak a fejlesztését egy amerikai cég, a STAR Analytical Services végzi, s a finanszírozásához 100 ezer dolláros adománnyal járul hozzá a volt Microsoft-vezér és felesége által alapított Bill és Melinda Gates Alapítvány.

Az akusztikus hangelemző szoftver úgy működik, hogy az ügyfél köhögését egy adatbázisban tárolt különböző nemű, korú, súlyú páciens köhögésével veti össze. A fejlesztés egyelőre személyi számítógépes használatra áll készen, de a STAR Analytical közleménye szerint hamarosan elkészülnek az okos telefonokra szánt verzióval is. A fejlesztés sikeréhez szükség lesz a rendelkezésre álló adatbázis kibővítésére, az most jelenleg néhány tucat páciens köhögését tárolja, ennél többre, legalább ezer felvételre van szüksége a fejlesztőknek. Talán a soron következő influenza-időszak alatt tölthető ez fel a megfelelő szintre – írja a bejelentés kapcsán a The Telegraph.

A fejlesztés iránt már ebben a viszonylag kezdeti stádiumban is óriási az érdeklődés, a cég már több ezer ajánlatot kapott. Szakértők szerint jól bevethető a fejlődő országokban, ahol nagy a tüdőgyulladás miatti gyerekhalálozás.

Az akut fertőzések esetében a köhögésanalízis olyan hétköznapi diagnózis lehet, mint a lázmérés. Ez könnyítheti az orvosok leterheltségét, mert távdiagnózissal kiszűrhetők a kevésbé súlyos közvetlen orvosi kezelést nem igénylő páciensek, a súlyosabb esetekben pedig lesz idő a kórházi felkészülésre.

Munkatársunktól -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!