Hírek

2009.11.02. 05:24

A szocialista zenebohóc

A szocialistáknak a decemberi kongresszusukon kellene dönteniük arról, hogy ki is lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje a 2010-es választások során. Ám ember se égen, se földön nincsen, aminél nagyobb szegénységi bizonyítványt magam elképzelni sem tudok egy közel nyolc esztendeje egyvégtében kormányzó párt esetében.

Stanga István

Erős a gyanúm, hogy a Magyar Szocialista Párt mostanság igen szívesen lenne a cirkuszbéli klasszikus zenebohóc helyében, akitől hiába veszik el sorra a hangszereit, mindig képes elővarázsolni egy-egy újat, miközben boldogan azt üvölti: „Van másik!” Merthogy a szocialistáknak pillanatnyilag nemhogy több lenne, de egy sincs..., mármint kormányfőjelöltből, jóllehet az idő kezdi sürgetni a pártot, hiszen a decemberi kongresszusra csak elő kellene jönni a farbával, ám egyelőre csak a totális tanácstalanság látszik. Olyannyira, hogy magam egyáltalán nem csodálkoznék, ha az MSZP újra  belebonyolódna egy olyasféle jelöltkeresgélésbe, mint amilyet Gyurcsány lemondása után bemutatott, és aminél szánalmasabb produkciót keveset lehetett látni a hazai politikában, pedig hát, volt néhány. Ha jól értékelem a kialakult helyzetet, a kormánypárt még nemcsak azt nem döntötte el, ki is legyen az a személy, akivel nekivág a 2010-es kampánynak, de azt se, hogy milyen..., egyesek – nyilván a szinte biztos vereség tudatában – egy úgymond gyenge jelölt mellett érvelnek, akitől a választásokat követően különösebb nehézség és szívfájdalom nélkül meg lehet szabadulni, mások ezzel szemben úgy gondolják, nem kellene (illene?) lekamuzni ezt a dolgot, és egy olyan személlyel kellene csatába indulni, aki mögé felsorakozhatna a ma enyhén szólva is zilált baloldal, és akire hosszabb távon is építeni lehetne. Csakhogy akármelyik variáció mellett döntenek is, mindegyikhez ember kellene. Az meg – mint említettem – se égen, se földön nincsen..., aminél nagyobb szegénységi bizonyítványt magam elképzelni se tudok egy majd'' nyolc éve egyvégtében kormányzó párt esetében.

Azt, hogy a felhozatal mennyire „erős”, semmi sem mutatja jobban, mint azok a nevek, amelyek gazdáit a lehetséges befutók között emlegetik. Ott van mindjárt Glatz Ferenc egykori akadémiai elnök, akit ugyan jómagam remek történésznek tartok, na, de vele kísérletezni még akkor se tűnik jó ötletnek, ha nyilván ő is azok közé a „jelölt is, meg nem is” emberek közé tartozna, akiktől a „zakó” után rögtön elbúcsúznának. Akárcsak a szintúgy pártonkívüli Bárándy Pétertől, akinek szerintem egyébként is sokkal több esze van annál, mint hogy néhány havi miniszterelnök-jelöltségért égesse saját magát. Az „öreg motorosok” táborából ismét csak szóba került Gráf József, aki – Glatzhoz hasonlóan – hovatovább „főfoglalkozású esélyessé” növi ki magát, noha tényleges sansza aligha van. Nem különben a T. Ház elnöki posztjáról elköszönt Szili Katalinnak, aki már meglehetősen hosszú ideje kizárólag abból él, hogy ő az MSZP legkedveltebb politikusa, ami egyrészt – tekintve, hogy a többiek népszerűsége jóval a bányászbéka segge alatt van – nem olyan hatalmas fegyvertény (a párton belüli megítéléséről már nem is szólva), másrészt plusz szavazatokat egész biztosan nem jelent. A nem túl távlatos megoldások közé tartozna a Brüsszelből hazatérő Kovács László jelölti ambícióinak a felkarolása, aminek csak akkor lenne értelme, ha a hazai politikán végigsöpörne egyfajta „szocialista retro”, ám ennek – őszintén szólva – elég kevés jelét látom. Ami meg az úgynevezett „jövő embereit” illeti..., nos, ott se valami óriási a választék. Annál is kevésbé, mert a nem olyan régen még nagy reményekre jogosító fiatatalok egyike se tűnik optimális megoldásnak..., Mesterházy Attila e téren nem menedzseli önmagát (majd hülye lenne belefutni egy kiadós verésbe), Botka László számára Szeged további vezetése az elsődleges, a korábban jó lapokkal rendelkező Hagyó Miklóst meg valósággal kivégezték a BKV botrányai. Persze, ez idő szerint messze nem az az MSZP legnagyobb baja, hogy nincs  kormányfőjelöltje, hanem hogy szavazója se sokkal több.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!