2009.10.30. 10:44
Egyáltalán megéri fenntartani a cafeteriát?
Az adóterhek növekedése miatt sok cégvezető feltette magának a kérdést: megéri-e fenntartani a jelenlegi cafeteria rendszereket a 2010-es törvényváltozások tekintetében? A válasz egyértelműen igen.
A cégek ezekben a napokban állítják össze a jövő évi béren kívüli juttatások rendszerét, vagy éppen döntenek annak megszüntetéséről. Magyarországon eddig a cafeteriát az adómentes jövedelmekkel azonosították, azonban a megváltozott adózási környezet most arra kényszeríti a cégeket, hogy átgondolják, milyen lehetőségeket rejt magában ez a juttatási rendszer.
Nagy dilemma, hogy a felmerülő adókötelezettségeket a társaságok áthárítják-e a munkavállalójukra, vagy magukra vállalják az adó miatti többletköltségeket. Praktikusabban fogalmazva: bruttónak vagy nettónak tekintik a jelenlegi keretösszeget? – hangzott el a PricewaterhouseCoopers és a Réti, Antall és Madl Landwell ügyvédi iroda közös konferenciáján.
A társaságok többsége várhatóan az idén rendelkezésre álló keretből tud majd gazdálkodni, vagyis a juttatás nettó értéke a dolgozók jelentős részénél 20%-kal csökken. Ugyanakkor érdemes átgondolni – figyelmeztetnek a PwC szakértői, hogy kinek adható a juttatás 25 %-os adóval, ki után kell az 54%-os SZJA-n felül még 27% TB járulékot, és ki után 27% EHO-t fizetni? Az adó és járulékalapok különbözőségéről nem is beszélve...
„Még mindig jobban megéri természetben nyújtani javakat a dolgozónak, mint készpénzzel megváltani azt. A PwC ezért a cafeteria rendszerek újragondolását, kibővítését javasolja, annak érdekében, hogy a munkáltatók minél jobban éljenek a jogszabályok által biztosított lehetőségekkel” – mondta Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers Adótanácsadási üzletágának igazgatója.
Mert mit is jelent a cafeteria? Nem csupán az adómentesen nyújtható juttatások, hanem annál sokkal több, egy olyan rugalmas juttatási rendszer, mellyel nem csak a cégköltség tervezhető, hanem a dolgozói elégedettséget, motiváltságot, lojalitást is jelentősen lehet befolyásolni.