Hírek

2009.09.09. 05:55

A hetedik (nyolcadik) parancsolat

Ha a Bourbonokra igaz volt az a talleyrand-i mondás, miszerint „semmit sem tanultak, és semmit nem felejtettek”, az MSZP-re és az SZDSZ-re nézvést mindez fokozottan érvényes..., mert bár mindkét pártban ott voltak és ma is ott vannak azok az emberek – sőt, vezető szerepeket töltenek be –, akik átélték a Horn-kormány 1998-as „buktáját”, ez utóbbiból a világon semmiféle tanulságot se vontak le.

Stanga István

Nem hiszem, hogy túlságosan nagyot tévedek, amikor azt állítom, hogy a  2010-es országgyűlési választásokat követően idehaza se szeri, se száma nem lesz azoknak a tanulmányoknak, politológusi elemzéseknek, amelyek arra próbálnak majd meg fényt deríteni, hogy a nyolc esztendőn keresztül az ország sorsát irányító szocialisták és szabad demokraták vajon milyen tényezőknek, miféle kormányzati hibáknak is „köszönhetik” a bukásukat. Az e kérdésre adandó válasz már csak azért is izgalmas, mert az MSZP és az SZDSZ alkotta koalíció volt az első Magyarország rendszerváltás utáni történetében, amely a választók bizalmából újrázhatott, és amelynek nem kizárólag az a lehetőség adatott meg, hogy bevigye hazánkat az Európai Unióba, hanem az is, hogy elsőként használhassa azokat a – korántsem lebecsülendő – pénzügyi forrásokat, amelyeket a brüsszeli „klubhoz” való tartozás jelent. Ám a két párt nem egyszerűen nem volt képes élni ezzel az óriási, vélhetően soha vissza nem térő eséllyel, de olyan mélyrepülést produkált, ami alighanem még a legádázabb ellenfeleiket is meglepte..., a szocialisták például (társadalmi beágyazottság ide vagy oda) középpárttá „küzdötték le” magukat, míg a liberálisok – hogy végérvényesen-e avagy csupán egy időre, az még a jövő zenéje – egyszerűen eltűntek a politikai térképről. Az okok? Nos, bár valószínűleg mindenki mindenki ezer és egy ilyet tudna mondani az őszödi beszédtől kezdődően egészen a gazdasági válságig, nekem egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a szocialisták és a liberálisok összeomlása és erkölcsi lenullázódása azon parancsolat folyamatos és durva megszegésének a végeredménye, amely mindössze két szóból áll, és így hangzik: ne lopj! 

Mert ha az 1789-es forradalom utáni restauráción fáradozó Bourbonokra igaz volt az a talleyrand-i mondás, hogy tudniillik „semmit sem tanultak, és semmit nem felejtettek”, az MSZP-re és az SZDSZ-re nézvést mindez fokozottan érvényes..., mert bár a 2002-es választási győzelemtől kezdve egészen napjainkig mindkét pártban ott voltak (vannak) azok az emberek – és nemcsak, hogy ott vannak, hanem vezető szerepeket töltenek be –, akik átélték a Horn-kormány 1998-as „buktáját”, ez utóbbiból az ég adta világon semmiféle tanulságot se vontak le. Pedig hát, lehetett, sőt, kellett volna..., mondjuk a Tocsik-történetből, amely nem csupán az 1998-2002 közötti időszak emblematikus ügyévé vélt, de amelynek hatalmas szerepe volt abban, hogy a választók mintegy gondolkodás nélkül kötöttek útilaput a szociálliberális koalíció talpára. És ehhez képest mit tapasztalhattunk az elmúlt években? Nos, lopást, lopást, lopást..., de nem ám olyan kicsiben, mint ahogy azt Tocsik Márta, no, és természetesen az MSZP és az SZDSZ „táskás emberei” tették (ma már a kutya sem kapná fel a fejét vacak 800 millió forint hallatán), hanem ipari méretekben. Olyannyira, hogy ma már felsorolni is nehéz lenne az összes „lenyúlásos” történetet (e blog például hosszú évekig megélne ezekből), amelyek között a Zuschlag-sztori éppen úgy megtalálható, mint mondjuk a VII. kerületi ingatlanpanamák, aztán a sztrádaépítések, hogy a Miniszterelnöki Hivatal és a BKV által megrendelt tanulmányokról, különösen pedig a fővárosi közlekedési cég végkielégítési botrányairól már ne is beszéljünk..., és a sor szinte vég nélkül folytatható. Azt persze, ne kérdezzék tőlem, hogy a már jó régen borítékolható 2010-es választási vereségből okulnak-e majd azok, akiknek kellene, merthogy fogalmam sincsen. Gondolkodni mindenesetre bőven lesz idejük.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!