Hírek

2009.08.24. 13:38

Újra bevetik a bankok a trükköket, amik a válságot okozták

A Wall Streeten régi-új gyakorlat kezd elterjedni: a pénzpiac megmozgatása érdekében a bankok ismét "újracsomagolják" a rosszabb befektetéseket, így próbálva megszabadulni tőlük.

AP - VG Online

Az elmúlt hónapokban az amerikai bankok közül egyre többen döntöttek úgy: "újracsomagolják" a régi jelzáloghiteleket. A cél, hogy az új és immár bonyolultabb befektetési formába rejtett hitelektől megszabaduljanak – ez pedig éppen az a tevékenység, amely a szakértők szerint a pénzügyi válság kirobbanásához vezetett. Így gondolja az Arizonai Egyetem közgazdász professzora is, Herbert Kaufman az AP-nek úgy fogalmazott: déja vu érzése van a bankok gyakorlatával kapcsolatban.

Ugyanakkor Kaufman szerint az ötlet segíthet megoldani a válság egyik legfontosabb kérdését, így ugyanis megszabadulhatnak a hatalmat jelzáloghitel tömegtől, amely a rendszert fojtogatja és amely akadályozza a hitelezés újraindulását.

Arról, hogy a trükkök újjáéledése ellenére a közgazdász miért bizakodó mégis, itt olvashat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!