Hírek

2009.08.09. 16:32

Megindíthatja a növekedést az erősödő export

Német lapok változó mértékű optimizmussal tudósítottak az exportágazat – immár statisztikai adatokkal is mérhetően – javuló teljesítményéről. Júniusban a német cégek – szezonálisan és a naptári hatásoktól megtisztított számok alapján – 7 százalékkal növelték a külföldi eladásaikat az egy hónappal korábbiakhoz képest. Az irányzat akár tartóssá is válhat, mert májusról-júniusra 8,3 százalékkal növekedett a német iparnak külföldről feladott megrendelések értéke.

VG Online

Belföldi viszonylatban ezzel szemben csak 0,2 százalékos keresletélénkülés jelentkezett az adott időszakban.

Az irányzatot kommentálva a szövetségi statisztikai hivatal rámutatott, hogy a külgazdasági teljesítményben utoljára 2006 szeptemberében lehetett ilyen mértékű javulást kimutatni. A fordulat az elemzőket is meglepte, akiknek az előrejelzéséből – a 7 százalék helyett – mindössze 1,1 százalékos átlagos növekedés adódott.

A Der Spiegel szerzője az irányzat tartósságára a nemzetközi gazdasági viszonyok javulásából következtet. A hamburgi lap a jelentésében főleg optimista nyilatkozatokat idéz, amelyek szerint a globális konjunktúrában elképzelhető ugyanolyan „viharos” javulás, mint amilyen ütemben a visszaesés bekövetkezett. A lap utal az USA-ban tapasztalható pozitív várakozásokra, amelyek a beszerzési menedzser index javulásában tükröződnek, említi továbbá, hogy Kínában néhány hónap óta ismét élénkül a vállalati beruházás.

Az óvatosabbak azonban rámutatnak, hogy a német exportban a havi javulás csak a szerény májusi bázisértékhez viszonyítva látszik impozánsnak: most júniusban a külföldi eladások 22,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, az idei és a tavalyi első félév között pedig 23,2 százalékos csökkenés jelentkezett. A német exportőrök szövetsége 2009 egészére a kivitel 18 százalékos csökkenését prognosztizálja, ez azonban – az előjelzés szerint – jövőre már átfordulhat 5-10 százalék közötti növekménybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!