Hírek

2009.08.05. 08:35

Fogyasztóbarát ígéretek a választási hajrában

A háztartások támogatásával élénkítene a japán ellenzék

Világgazdaság

Az augusztus 30-i választások megnyerésére esélyesnek tartott Japán Demokrata Párt (JDP) a háztartások támogatásán keresztül szeretné elérni a kívánt gazdaságösztönző hatást, és ezenkívül is számos „baloldali” ihletésű programpontot ajánl.

Vele szemben a konzervatív, liberális színezetű mostani kormánypárt, az LDP azzal érvel, hogy az ellenzék hatalomra kerülése és ígéreteinek megvalósítása romba döntené a japán fiskális rendszert. Az utóbbi ötven évben lényegében megszakítás nélkül hatalmon lévő LDP mindazonáltal a trónkövetelő ellenzék programjában lévőkhöz erősen hasonló – inkább fogyasztóbarát – ígéreteket hangoztat.

A Reuters szerint a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján a kormányalakításra esélyesnek tartott JDP 30 százalék körüli támogatottságra számíthat, miközben a mostani kormánypártra csak feleannyian szavaznának.

A miniszterelnöki posztra az ellenzéki párt főtitkára, Okada Kacuja számít esélyesnek, aki kijelentette, hogy gazdaságélénkítési programjukat nem újabb közmunkákkal és nem az államadósság további növelésével kívánják megvalósítani. Mint mondta, éppen a folyamatban vagy tervben lévő állami nagyberuházásokat fogják elsőként felülvizsgálni, és az itt elérhető megtakarítások felhasználásával fokozzák a háztartások bevételeit, illetve fogyasztási hajlandóságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!