Hírek

2009.08.22. 17:53

A Magosz szerint milliárdokat fizet az állam a bankoknak

Feljelentésre készül Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója, mert szerinte az állam gyanús jelzáloghitelezési konstrukciókra vállalt kezességet, s emiatt milliárdokat fog kifizetni 22 banknak.

MTI - fidesz.hu

Budai szombati budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a nemzeti földalapkezelő - amely azóta beolvadt a nemzeti vagyonkezelőbe - 2003 és 2007 között több száz olyan földértékesítési szerződést kötött - több milliárd forint értékben -, amelyek esetében a vételárat banki hitelből fizették ki, és jelzálog-szerződések jöttek létre, amelyekért az állam készfizető kezességet vállalt.

A szövetségi igazgató szerint ezeknek a szerződések közös ismertetőjele az állam készfizető kezessége arra az esetre, ha a hitelfelvevő nem tudná visszafizetni a vételárat, illetve hogy egy szakképesítés nélküli szakértő felülértékelte a területeket, valamint olyanok vették fel a hitelt, akikről tudható volt, hogy egy-másfél éven belül fizetésképtelenné válnak.

"Ebben az évben eljött az a pillanat, amikor a hitelek egy része bedőlt, és a bankok elkezdték beváltani a készfizető kezességet" - fogalmazott Budai Gyula, hozzátéve: az első ilyen bedőlt szerződés értelmében a Raiffeisen által benyújtott számla jelenleg közel 500 millió forint és ez csak a több száz hasonló szerződés egyike.

Ha az állam ezekben az esetekben készfizető kezességet vállalt, akkor a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek is megérdemelnék ugyanezt - vélekedett.

Budai Gyula szerint Oszkó Péter pénzügyminiszternek választ kell adnia arra, tudja-e, hogy a bankok benyújtották a számlát az államnak, illetve hogy milyen költségvetési forrásból fogják kifizetni a pénzintézetek követeléseit.

A magoszos szövetségi igazgató egyben felszólította a tárcavezetőt, indítson vizsgálatot, hogy kiderüljön, ki a felelős ezeknek a hitelszerződéseknek a megkötéséért.

Hangsúlyozta: álláspontja szerint az egész szerződési konstrukció felveti a csalás tényét, és ha valóban így van - folytatta - "ismét egy olyan csalássorozattal állunk szemben, amely vonatkozásában a pénzügyminiszter úrnak a vizsgálatot követően meg kellene tenni a büntetőfeljelentést". Budai Gyula jelezte, ha Oszkó Péter nem, akkor a rendelkezésére álló dokumentáció alapján ezt megteszi ő maga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!