Hírek

2009.07.06. 14:27

Viccek az időjárásról és tárgyalás atomtöltetekről – Obama Moszkvában

Barack Obama ma hivatalos látogatásra érkezett Moszkvába, ahol Dmitrij Medvegyev elnökkel tárgyal. A megbeszélések elsődleges célja egy az atomfegyverekkel kapcsolatos új megállapodás létrehozása.

New York Times - VG Online

Az amerikai elnök elsősorban a nukleáris robbanófejekről tárgyal ma kezdődő oroszországi látogatása során, de partnerével bizonyosan érintik majd az afganisztáni háborút, Irán atomfegyverekkel kapcsolatos törekvéseit, valamint a terrorizmust is – írja a New York Times.

Barack Obama a kapcsolatok újraindításáról ("reset") beszélt oroszországi látogatása előtt azután, hogy az alig egy évvel ezelőtt lezajló grúziai konfliktus minden korábbinál erősebbre növelte a feszültséget Moszkva és Washington között.

A tárgyalások megkezdése előtt mind Medvegyev, mind Putyin úgy fogalmaztak: remélik, hogy a kapcsolatok hangneme és tartalma is javul majd.

Az amerikai elnök leszögezte: számos kérdés kapcsán több a közös Oroszországban és az Egyesült Államokban, mint eltérés. Ezért – vélte Obama – ha keményen dolgoznak a következő napokban, rendkívüli előrelépést érhetnek el.

A találkozó könnyedségét demonstrálandó, Medvegyev humorosan megjegyezte, hogy a mai nap különösen alkalmas tárgyalásra, hiszen júliushoz képest az esős időben a hőmérséklet 10 fok körül mozog. A megjegyzésre válaszolva Obama úgy vélte, hogy így akár bent is maradhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!