Hírek

2009.07.12. 10:24

Veszteséggel zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde

Alacsony befektetői érdeklődés mellett mérsékelten változtak a részvényárfolyamok az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén.

MTI Eco

A BUX index egy hét alatt 535 ponttal, 3,6 százalékkal csökkent, 14.325 ponton zárt pénteken. Az előző héten 3,76 százalékkal csökkent az index értéke. A BUX jelenleg 17 százalékkal magasabban áll a múlt év végi 12.241 pontos értékénél. Idei mélypontja 9.461 pont volt március 12-én, ahhoz képest 51,5 százalékot emelkedett.

Fáradtan kezdte a hetet a budapesti tőzsde, és a szerdai napot leszámítva a folytatásban is megmaradt az alacsony forgalmú kereskedés. A hét közepén nagyobb eladók jelentek meg elsősorban az OTP piacán, aminek hatására a bankpapír jelentős forgalom mellett csaknem 5,5 százalékot esett. A hét hátralévő napjaiban is folytatódott - mérsékeltebb forgalom mellett - az OTP gyengülése, aminek következtében a bankpapír lett a hét vesztese, több mint 11 százalékos árfolyameséssel.

A nemzetközi piacokon is tartózkodóvá, óvatossá vált a befektetői hangulat. A befektetők messze nem olyan lelkesek, mint a június elejéig tartott fellendülési spekuláció közben, amely 30-40 százalékkal emelte meg a fő mutatókat a március elején elért, több mint évtizedes mélypontokról.

A befektetők aggódva várják a második negyedévről szóló amerikai vállalati beszámolókat, amelyek szezonja szerdán kezdődött. Piaci elemzők szerint a befektetőket nyugtalanítják a közeli kilátások, és eltúlzottnak tartják a tavasztól június közepéig tartott áremelkedést. A hangulaton korántsem emel, hogy a Világbank után a héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is rontotta az idei világgazdasági előrejelzését, habár a jövő évit javította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!