Hírek

2009.07.02. 07:21

Soha nem volt még ekkora a Fidesz támogatottsága

Kétmillió Fideszes, hatszázezer szocialista és 350 ezer Jobbikos - nagyjából ennyi a három párt biztos szavazója a Szonda Ipsos felmérése szerint. A kutatás egyébként megdöntötte azt a feltételezést, hogy az EP-választáson a Jobbik az MSZP-től szedte el a legtöbb szavazatot - írja a kutatás eredményeit bemutató Népszabadság.

Népszabadság

Az európai parlamenti választáson való sikeres szereplés erősítette a Fidesz és a Jobbik közvéleménybeli pozícióit. Májushoz képest az előbbi további 6 százaléknyi szimpatizánst gyűjtött, az utóbbi pedig 5 százalékkal gyarapította táborát. Az MSZP fél éve lefelé tartó trendje megállt, ezúttal nem csökkent a támogatottsága – derül ki a Népszabadságban közölt felmérésből.

A Fidesz támogatottsága a népesség egészén belül 44 százalékos, ez az eredmény a párt eddigi csúcspontja. A Szonda felméréseiben utoljára 1993 elején találkozhattunk 40 százalékot meghaladó méretű táborral. Egyetlen hónap alatt 6 százalékponttal lettek többen a Fideszesek, ez azonban nem hozta magával a biztos pártválasztók körében mért adat növekedését. A Fidesz 3,5 milliós táborából jelenleg a szokásosnál kevesebben, szűk hattizednyien mutatnak aktivitást, de egy most vasárnapi választáson így is 2 millió voksot különösebb nehézség nélkül össze tudna gyűjteni az ellenzéki párt.

Az MSZP tavasszal folyamatosan gyengült, de úgy tűnik, hogy ez a visszaesés megállt. A múlt hónapban a választásra jogosultak 11, most 12 százaléka áll a szocialista párt mögött, tehát megközelítőleg 1 milliós a táboruk. Lendületük ezúttal hasonló a Fideszesekéhez, nagyjából hattizedük aktív, s ennek következtében jelenleg 600 ezer biztos szavazattal számolhatnának.

A Jobbik jelenleg 7 százalékos, közel hatszázezres táborral rendelkezik. Ezekben a napokban ők sincsenek felpörögve, a Fidesz és az MSZP támogatóira jellemző, 60 százalék körüli aktivitási szintet hozzák. Ennek alapján azt mondhatjuk - áll a Szonda elemzésében -, hogy a Jobbikban elég biztosan „benne van” 350 ezer körüli szavazat.

Ide klikkelve megtudhatja, hogy a kutatás igazolja-e azt a feltevést, miszerint a legtöbb szavazatot az MSZP-től vette le a Jobbik az EP-választáson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!