Hírek

2009.07.23. 08:14

Nincs tülekedés a Forma 1-re

A korábban kiemelt időszaknak számító futam ma már egy átlagos nyári hétvégéhez hasonlítható.

VG - S.Gy.

Tíz évvel ezelőtt a Duna-parti szállodákban a Magyar Nagydíj ideje alatt az átlagos árak duplájáért is keltek el szobák, főleg cégek foglalták le azokat partnereiknek. A vállalatok azonban mára már kevesebbet fordítanak ilyesmire, az elmúlt 4-5 évben fokozatosan csökkent a versenyre érkező külföldiek száma.

Míg 2006-ban a futamra érkezett turisták átlagos tartózkodási ideje 5,7 nap volt Budapesten, ma már a szállodák általában csak kétéjszakás csomagokat tudnak értékesíteni. Szakértők szerint a válság miatt a hazai rajongók is kétszer meggondolják, költsenek-e a belépőkre, így várhatóan a magyar vendégek sem kompenzálják a kieső turistaforgalmat.

Becslések szerint az idei futamra a tavalyihoz képest mintegy 10 százalékkal kevesebb külföldi vendég érkezik, a budapesti hotelek forgalmának visszaesése pedig elérheti akár a 15-20 százalékot is 2008-hoz viszonyítva - mondta Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára. Ezzel együtt lesznek olyan szállodák, amelyek teltházzal üzemelnek a hétvégén, ám - egyebek mellett a gazdasági válság miatt - a hotelek csak jóval alacsonyabb árakon tudják értékesíteni szolgáltatásaikat."Nem sokat javult a helyzet a hónap eleje óta, még mindig sokan kivárnak, de az már látszik, hogy jóval alacsonyabb lesz a foglaltság a magyarországi Accor-hotelekben, mint a tavalyi futamkor" - mondta sommásan Király Zoltán marketing igazgató. A vezető szerint aki jegyet akar venni vendégeik közül, annak felajánják az értékesítői kapcsolataikat, de saját, speciális csomaggal nem készültek, vagyis nem kötötték össze a szállást és a jegyeladást.

Arra a kérdésre, hogy érzékelhető az olcsóbb, háromcsillagos hotelek felé áramlás, azt felelte: inkább az a taktikájuk, hogy az adott kategóriában felszámolt árban sokszor eggyel magasabb kategóriájú szolgáltatást is beletesznek, vagyis inkább az a cél, hogy a szállodán belüli egyéb szolgáltatások értékesítését ösztönözzék.

A Danubiusnál azt mondták, hogy a futamra érkező jórészt cseh és szlovák utazók az alacsony kategóriás szállásokat keresik. A Danubius Hotels 12 budapesti egységében négy héttel a futam előtt 35 százalékkal alacsonyabb foglaltságot mértek, mint egy esztendővel ezelőtt, mostanra ez alig javult valamit.

A költségvetésből évente több mint hárommilliárdot különítenek el a futam megrendezésére és az ahhoz szükséges licencdíjra (tavaly ez 3,36 milliárd forintra rúgott). A Magyar Turizmus (MT) Zrt. által a nagydíjra érkezők körében tavaly végzett kutatás szerint a látogatók 41,7 százaléka napi 50–200 euró közötti összeget, harmada pedig naponta 200 eurónál többet költ a futam hétvégéjén. A magyar látogatók ennél valamivel szerényebb összeget szánnak a versenyre. A felmérés szerint a turisták költése hazánkban a tavalyi nagydíj hétvégéje alatt meghaladta a 15 milliárd forintot, ez az államnak csak áfából 2,4 milliárdos többletbevételt jelentett.

A turisták budapesti költésén túl máshol is jelentkezik bevétel a verseny ideje alatt. Az Állami Autópálya Kezelő szerint a forgalom évek óta megközelítőleg 30 százalékkal nő a futam idején egy átlagos nyári hétvégéhez képest az autópályákon. Tavaly az ÁAK matricaértékesítése egy átlagos nyári hétvégéhez képest 35 százalékkal nőtt, ez nagyjából 25 százalékos árbevétel-emelkedést jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!