Hírek

2009.07.27. 12:51

Mentőövet dobnak a BorsodChemnek?

Jelentős, százmillió eurós hitelt ajánlott fel a magyar kormány a BorsodChem vegyipari cégnek a Magyar Fejlesztlési Bankon (MFB) keresztül – írta a Financial Times brit üzleti napilap.

Finanacial Times - VG Online

A hitel feltétele, hogy a brit Permira befektetési társaság – amely a Financial Times adatai szerint 1,6 milliárd euróért vette meg a céget 2006-ben – megegyezzen a hitelezőkkel a jelentős adósságteher átalakításáról úgy, hogy az „Budapestnek is elfogadható legyen”. A lap szerint a cég adósságállománya összességében eléri az 1,1 milliárd eurót.

A lap kommentárjában megjegyezte, hogy nem sűrűn fordul elő, hogy a kormány kisegítsen egy kockázatitőke befektető tulajdonában lévő vállalkozást, hacsak az nincsen az összeomlás szélén.

Az újság példaként az amerikai Chrysler és a német Hypo Real Estate megmentését említette, de esetükkel ellentétben – amikor a két kormány azzal a feltétellel nyújtott segítséget, hogy a cégekben részvényes befektetési társaságok az ügyletből ne húzhassanak üzleti hasznot – a magyar kormány a lap szerint még úgy is késznek tűnik a 3600 főt foglalkoztató BorsodChem támogatására, hogy a tranzakcióból a Permirának esetleg haszna származhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!