Hírek

2009.07.23. 13:26

Kovács: nem ragaszkodnak

Az állami számvevők nem ragaszkodnak "foggal-körömmel" többletbérükhöz - reagált Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke csütörtökön az Index hírportál értesülésére, miszerint a szervezet dolgozói nem hajlandók lemondani kéthavi pluszjuttatásukról.

MTI Eco

Az internetes lap csütörtöki cikkében arról számol be, hogy a számvevőszék dolgozói "foggal-körömmel ragaszkodnak" az idei évre vonatkozó két havi többletbérükhöz annak ellenére, hogy a kormány jogilag eltörölte a köztisztviselőknek korábban járó 13. havi illetményt. Kovács Árpád, az MTI megkeresésére közölte: méltatlannak tartják az ilyen beállítást mert "már így is, önkéntesen többet vállalnak, mint ami elvárható".

Természetesnek gondolták a szolidaritásvállalást, de ezt az ÁSZ-törvény előírásai szerint kézbe kapott illetmények jótékony célokra történő, önkéntes felajánlásával tartják megoldhatónak - fűzte hozzá a számvevőszék vezetője.

Hangsúlyozta: az ÁSZ dolgozóinak kéthavi többletbérét a "munkaügyi kötöttségekre" és "összeférhetetlenségi előírásokra" figyelemmel alakították ki, amelyet az ÁSZ működését szabályozó kétharmados törvény megváltoztatása nélkül vontak el, míg a köztisztviselők és közalkalmazottak 13. havi juttatásának elvételekor 15 ezer forintos "kompenzációt" határoztak meg.

Az ÁSZ elnöke levelében hangsúlyozta: "mindezt tudomásul vettük, bár itt nem arányos tehervállalásról, hanem a másoktól eltérő, súlyosabb formáról volt szó".

A kétharmados többség hiányában azonban nem sikerült a vonatkozó paragrafusokat törölni az ÁSZ működését szabályozó törvényből, pedig a kialakult helyzet minden érdekelt számára ismert volt, s szóban ígéretek is elhangzottak a megoldásra - húzta alá Kovács Árpád.

Kovács Árpád kifejtette: a probléma azért most merült fel, mert a törvény szerint az első részlet kifizetése július 31-ig esedékes.

A számvevőszék írásban jelezte a problémát az Országgyűlésnek és a kormánynak, ebben a levélben utaltak arra, hogy a közalkalmazotti körre vonatkozó csökkentést "természetesen" tartják, s legfeljebb egyhavi összeget tudnak más források felhasználásával, ideiglenesen kigazdálkodni.

"Választ még nem kaptunk" - mutatott rá. A számvevőszék elnöke megjegyezte: "abban is partnerek lettünk volna, ha törvények közti ellentmondást utólag, az ÁSZ-törvény célirányos módosításával oldják fel".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!