Hírek

2009.07.03. 13:27

Kitessékelhetik a MOL-t a gazdag orosz olajmezőről

A mezőben 50%-os tulajdonos a MOL, a másik 50% kapcsán azonban van némi bizonytalanság.

Cashline - VG Online

Ez ugyanis elvileg a magántulajdonú Russneft kezében van, de egy áprilisi bírósági döntés arra kötelezte a céget, hogy adja át pakettjét az állami tulajdonú Rosneftnek - jelentette az orosz Kommerszant nevő újság.

A Rosneft ugyanakkor a MOL májusi tájékoztatása szerint nem hajlandó beruházni a ZMB mezőbe, amíg a helyzet nem rendezıdik, a kitúrt Russneft pedig már nem fordít összegeket a fejlesztésre, részben ez a bizonytalanság állhat a ZMB mező termeléscsökkenése mögött - írja elemzésében a Cashline.hu.

A ZMB mezı egyébként tavaly napi 19.9 ezer hordónyi nyersolajat termelt, ebbıl a MOL-ra napi 10 ezer hordónyi mennyiség esett. Ez az érték a teljes (INA nélküli) olajkitermelés 20%-át jelenti, amely már komolyabb tételnek minősül.

A mostani hír szerint az orosz hatóságok azért indítottak vizsgálatot a mező ügyében, mivel az ott kitermelt földgáz 95%-át nem hasznosítják. Ez pedig remek ürügy lehet arra, hogy adott esetben a TNKBP történethez hasonlóan kitessékeljék a külföldi szereplőt egy már meglévő projektből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!