Hírek

2009.07.19. 08:43

Íme, a 201. amerikai űrséta az emlékezetes holdra lépés óta

Tim Kopra - akinek ez volt az első űrsétája, és a veterán Dave Wolf, aki már négyszer járt a nyílt világűrben, közép-európai idő szerint 23 óra 51 perckor, azaz a tervezettnél 37 perccel korábban fejezte be az űrsétát a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

MTI - BAMA

A két űrhajós sikerrel végezte el a fő feladatokat: a Kibo japán űrlaboratórium harmadik és egyben utolsó eleme felszerelésének és bekapcsolásának az előkészítését.

Az 1,9 tonnás alkatrészt az Endeavour robotkarja segítségével kiemelték az űrrepülőgép rakteréből, majd az ISS robotkarja segítésével a helyére emelték.

Az egymilliárd dollár értékű Kibo modul platformján később a világűr kutatását szolgáló műszereket fognak elhelyezni, köztük egy Röntgen-kamerát, valamint a kozmikus por mérésére és vizsgálatára szolgáló eszközöket.

Az Endeavour amerikai űrrepülőgép péntek este kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson, fedélzetén hét - hat amerikai és egy kanadai - űrhajóssal. Érkezésével jelenleg rekord számú, összesen 13 asztronauta tartózkodik az űrállomáson.

A tervek szerint az Endeavour legénysége 16 napot tölt a Nemzetközi Űrállomáson, ezalatt öt űrsétát terveznek, melyek közül a szombati az első.

Ez a 201. amerikai űrséta az emlékezetes holdra lépés óta, amelynek hétfőn ünnepelték a 40. évfordulóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!