Hírek

2009.07.31. 21:15

Gyurta Dániel világbajnok

A római úszó világbajnokság hatodik versenynapján megszületett a negyedik magyar érem, egyben az első arany. Egy századmásodperc döntött.

Sport Géza

Gyurta Dániel tökéletesen felépítette a versenyét, nem zavarta meg, hogy nagyon mentek az ellenfelei, mert a végén ő lett az első. Csak az utolsó pillanatban vezetett, egy századdal nyert. Négy év után van világbajnoka a magyar úszósportnak.

A döntőben a hatos pályát kapta, hiszen a negyedik legjobb idővel jutott el idáig, kissé beragadt a rajtnál, az ausztrálok - Sprenger és Rickard - ezúttal is nagyon bekezdtek, Széles Sándor tanítványa nyolcadiknak fordult a második százra. 150-nél Gyurta érezhetően megindult - a hatodik helyről kellett is -, centiről-centire közelített az élen lévők felé.

Az utolsó ötvenen senki sem tudta a lépést tartani vele, és végül jobb benyúlással megelőzte az amerikai Shanteau-t. (Shanteau 200 vegyesen csütörtökön nagyon megszorongatta Cseh Lászlót, de végül 3. lett.)

A verseny erejéről sokat elárul, hogy 195-nél még a negyedik helyen állt Gyurta. Ideje 2:07.64, természetesen élete legjobbja, nem mellékesen Európa-csúcs.

200 mellen Szabó József és Rózsa Norbert olimpiai bajnok volt világbajnoki címeik mellett. Gyurtának olimpiai érme már van, még 2004-ben ezüstöt szerzett Athénban tizenöt évesen, a világbajnokságok azonban eddig nem sikerültek neki, többen le is írták emiatt, nem hittek benne, ebből adódóan ezúttal az éremszerzés volt a célja.

“Nem tudom megmondani, mikor éreztem először, hogy nyerhetek. Jól megnyomtam a végét, nagyon boldog vagyok” - lihegett sikere után Gyurta az Eurosport mikrofonja előtt.

"Hogy egyetlen századdal előztem meg az amerikait, lényegtelen. A lényeg az, hogy elsőként én érintettem a falat. Mondhatnám, itt is az nevet, aki a végén nevet. Amúgy nagyon szoros volt a verseny, de nagyon jól sikerült az utolsó ötven méterem" - idézte az MTI a győztest.

“Talán kijött az előző néhány szám miatti fáradtság, mert nem bírtam úgy a végét, ahogy szerettem volna. Túl hosszú volt a finisem, és ez megölt az utolsó méterre” - ezeket a szavakat Shanteau hadarta el, aki láthatóan csalódott volt, mert aranyért jött. A benyúlást valamelyest elrontotta, mert túlzottan megnyújtotta az utolsó tempót - két méterről csúsztatott -, Gyurtának viszont tökéletesen jött ki a célbaérés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!