Hírek

2009.07.30. 14:28

Csökken a távhő áfája, kevesebb lesz a táppénz

Augusztus elsejétől csökken a távhő áfája, elindul a krízisalap, szigorodnak a közlekedési bírságok és kevesebb lesz a táppénz. Szombattól két hónapig nem módosíthatják egyoldalúan a szerződéseket a bankok.

MTI

Augusztus elsejétől abba a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcsba kerül a távhő, amelybe az alapvető élelmiszerek tartoznak. Azért most lép hatályba az áfacsökkentés, mert a kormánynak az Európai Unió véleményét is ki kellett kérnie a döntésről. A távfő áfája idén június 1-jéig a 20 százalékos, normál kulcsba tartozott, majd miután ez 25 százalékra emelkedett, a távhő két hónapig e kategóriába került.

Augusztus 1-jétől lehet támogatást igényelni a krízisalapból, amely egyszeri, kis összegű, vissza nem térítendő állami támogatást nyújt a válság miatt nehéz helyzetbe került családoknak. Ennek mértéke minimum 20 ezer, maximum 50 ezer forint, de kivételes esetekben 100 ezer forintot is kaphatnak a rászorulók.

A rászorulóknak az önkormányzati jegyzőhöz kell fordulniuk, aki a szociális szolgálatokon keresztül azt állapítja meg, hogy a beérkezett kérelem megfelel-e a jogszabályi feltételeknek. Ha igen, akkor azt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság regionális szervezeteihez továbbítja, amely gyors eljárásban, 30 napon belül intézkedik a kiutalásról. Szintén szombattól változnak a táppénzre vonatkozó szabályok is: a táppénz mértéke 10 százalékkal csökken.

A legalább két évi biztosítási idő esetében a korábbi 70 százalék helyett 60, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százalék lesz az eddigi 60 százalék helyett; csökken a passzív táppénz időtartama is, 45 napról 30 napra.

Passzív táppénz annak jár, aki a biztosítási jogviszonyának megszűnését követő három napban megbetegszik. A betegszabadság idejére járó távolléti díj összege 80 százalékról 70 százalékra csökken. A folyamatban lévő táppénzeket a változás nem érinti.

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása nyomán augusztus  1-jétől szigorúbb bírságot kapnak azok, akik nem tartják be a biztonsági öv, a gyermekülés, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon vezetés közbeni használatára vonatkozó szabályokat.

Ezek eddig szabálysértésnek minősültek, szombattól azonban már a szabályszegés kategóriájába tartoznak, amit a rendőr mérlegelés nélkül, fix összegű bírsággal büntet. Akik nem kötik be magukat vagy nem használják a bukósisakot, 10-30 ezer forintos bírságra számíthatnak. Ennél többre, akár 45 ezer forintra is büntethetik azokat, akik vezetés közben úgy telefonálnak, hogy kezükben tartják a mobiltelefont. Ugyanez vonatkozik azokra, akik járműveikben  megsértik a gyermekek biztonságára vonatkozó szabályokat.

Augusztus elsejétől lehet benyújtani a pályázatokat a Nemzeti Energiatakarékossági Program forrásaira. A program 1,5 milliárd  forintos keretéből energiahatékonysági beruházásokra, így például  nyílászárók cseréjéhez vagy hőszigeteléséhez, fűtés vagy melegvíz-ellátás korszerűsítéshez, lakások hőszigeteléséhez, valamint a megújuló energiafelhasználáshoz lehet igényelni vissza  nem térítendő támogatást.

Szombattól két hónapig nem módosíthatják egyoldalúan a szerződéseket a bankok: a kormány és a pénzintézetek képviselői szeptember elejéig elkészítik a bankok magatartási kódexét és annak elfogadását követően ez alapján működnek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fokozott fogyasztóvédelme mellett.

A kódexet alapján minden ügyfél, bank és felügyelet pontosan tudja majd, hogy hol a határ az elfogadható, és a nem elfogadható szerződésmódosítási eljárások között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!