Hírek

2009.07.08. 12:43

Bedőlt lakáshitelek – A tulajdonosok jó része direkt nem fizet

Egy most nyilvánosságra hozott, három egyetem közgazdászai által készített tanulmány szerint a jelzáloghitelt felvevő amerikaiak 26 százaléka szándékosan nem fizeti tovább a törlesztőrészleteket.

TIME - VG Online

A University of Chicago, a Northwestern University és a European University Institute elemzői által összeállított tanulmány a TIME Magazin szerint kétségessé teszi az Obama-kormány stratégiáját, amellyel a jelzáloghiteleseket próbálja megsegíteni.

A kutatók egy 208 decemberében és egy 2009 márciusában, ezer fő bevonásával elvégzett véleménykutatás eredményeit vetették össze és elemezték. A kérdőíveken a résztvevőket arról kérdezték: ismernek-e olyan lakástulajdonosokat, akik szándékosan nem fizették a jelzáloghitelük törlesztőrészletét. Az eredmény szerint mintegy 26 százalék dönt szándékosan a nemfizetés mellett.

Paola Sapienza, a Northwestern University professzora úgy véli, könnyen megtehetik a tulajdonosok, hogy nem fizetnek, annak ellenére, hogy egyébként megengedhetnék maguknak. Igaz ugyan, hogy a bedőlést követően jó ideig nem vásárolhatnak új lakást és a nemfizetés szociális megbélyegzéssel is jár, a hitelezők sokszor nem futnak a pénzük után, mivel a nyomozás és per költsége miatt ez nem éri meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!