Hírek

2009.07.20. 18:49

Az UD Zrt. ügybe bukott bele Laborc Sándor?

Az UD Zrt. ügy miatt lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. Laborc Sándor másfél évet töltött ezen a poszton, de már kinevezése is botrányokat szült.

VG Online

Egyelőre úgy néz ki, a szocialisták jöhetnek ki rosszabbul az UD Zrt. ügy fejleményeiből. Tegnap ugyanis lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója, Laborc Sándor dandártábornok, amit szeptember 1-jei hatállyal el is fogadott Bajnai Gordon miniszterelnök. Laborc utódját villámgyorsan megtalálta a kormány Balajti László dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelenlegi főigazgatójának személyében.Az NBH közleménye szerint a főigazgató azzal indokolta döntését, hogy „olyan anomáliákat érzékelt az UD Zrt. ügyében folyó vizsgálat kezelésében a nyomozóhatóság, illetve az ügyészi szervek részéről, amelyek a feljelentés pontjainak nagyobbik részében a nyomozás megszüntetéséhez vezettek, és ez nem teszi számára lehetővé, hogy a jövőben teljes értékű munkát folytasson”.

Bajnai Gordon mindezt köszönettel nyugtázta, majd felidézte, hogy az NBH egy sor feladat megoldásában – így legutóbb az úgynevezett Magyarok Nyilai csoport felfedésében – eredményes munkát végzett. Ez a magyarázat akkor lenne rendben, ha az UD-ügyet megoldották volna, ám éppen Laborc Sándor vallott kudarcot ebben, így valószínűleg soha nem fogjuk megtudni az igazságot. Ő tette az ügyet elindító feljelentést a rendőrségen 2008. szeptemberében, aminek nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) házkutatást tartott hat helyszínen, ahol szervereket, adathordozókat foglaltak le.

Balajti is Szilvásy embere?
Laborc Sándor NBH-főigazgató és utóda, Balajti László, a Nemzetbiztonság Szakszolgálat (NBSZ) eddigi vezetőjének pályája több ponton érintkezik. Mindketten Szilvásy György korábbi titokminiszter javaslatára nyerték el posztjukat, még 2007-ben. Az ellenzék Laborcot és Balajtit is úgy emlegette, mint Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök, illetve Szilvásy György politikai bizalmasait. Emellett Balajti László szintén gyakran szerepelt az UD Zrt-vel kapcsolatos sajtóhírekben. A lehallgatásokat végző szakszolgálat főigazgatójaként 2008 szeptemberében közölte, az NBSZ jogi lépéseket tesz azokkal szemben, akik hamisan vádaskodnak az adatgyűjtési ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!