Hírek

2009.06.09. 14:40

Mélyül a recesszió, meg kéne emelni az adókat Finnországban

A gazdasági válság miatt körülbelül 5 százalékponttal kellene megemelni az adóterhelést Finnországban – közölte a helsinki központi bank vezetője.

VG Online

Erkki Liikanen szerint a vártnál mélyebb recesszió nagyon nehéz helyzetbe hozza az államháztartást. A megoldás a kiadások csökkentése vagy az adók emelése lehet, esetleg mindkettő egyszerre – idézi a központi banki vezetőt a Helsingin Sanomat.

Noha a pénzpiacokon már látszanak a válság enyhülésének jelei, ez távolról sem jelenti azt, hogy hamarosan visszatér a gyors gazdasági növekedés korszaka – figyelmeztetett Liikanen, aki korábban a finn biztos tisztét töltötte be az Európai Bizottságban. Szerinte a munkanélküliség növekedése és a vállalati csődök számának emelkedése még jó néhány hónapig nagyobb hatást gyakorol majd az államháztartásra, mint a javuló pénzpiaci helyzet.

Az idei első három hónapban 7,6 százalékkal csökkent a finn GDP az előző év január-márciusi időszakához viszonyítva. A lakossági fogyasztás 3,7 százalékkal zsugorodott, az export pedig egyenesen 25,5 százalékkal zuhant ugyanebben a periódusban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!