Hírek

2009.05.03. 17:44

Véget ért az álom: magyar búcsú a hoki legjobbaitól

Érdekes állapot. Bár a magyar válogatott készülődött nyeretlenül, az osztrákok elleni hatossal a zsákban egy amolyan utolsó szalmaszál mérkőzésre, mégis az ellenoldal látszott elégedetlenebbnek: a dánok számára az alsóház maga a rémálom, nem ide készülődtek, s most, hogy a kiesés belátható közelségbe került számukra, rendesen kongatták a vészharangot.

Vas András

Még akkor is, ha az első akadályt sikerrel vették, hiszen a jövő évi rendezőként biztos bennmaradó - s bizonyosan ennek megfelelően motivált - németek ellen begyűjtötték a három pontot. A bennmaradás esélyének megőrzéséhez hasonló pontmennyiségre volt szüksége a magyar csapatnak a vasárnapi matinén, ráadásul olyan gárda ellen, mely az elmúlt években-évtizedekben rengeteg bosszúságot-szomorúságot okozott számukra: az emlékezetes dunaújvárosi-fehérvári divízió-1-es vébén például a két csapat ki-ki meccsen döntött a feljutásról - akkor is a dánok számítottak esélyesnek, s ők is örülhettek.

Az osztrákok elleni meccs hibáiból tanulva ezúttal óvatosabban kezdett a magyar válogatott, elsődleges feladatnak a védekezés megszervezése számított, támadásban pedig, ahogyan már többször is az erősebb csapatok ellen, a kontrákra épített Pat Cortina gárdája.

A taktika ezúttal is bevált: öt perccel az első harmad vége előtt Fekete kiugratását Palkovics húzta Galbraith mellett a kapuba - a tornán először vezetett a magyar csapat! És először úszta meg kapott gól nélkül az első húsz percet, köszönhetően többek között a továbbra is szenzációs formában védő Szupernek, aki messze a legtöbb lövést fogta a vébén.

A második játékrészre egy harapósabb dán válogatott érkezett, ám hiába támadtak többet, a 29. percig esélyük sem volt a gólszerzésre: ekkor Staal váltotta gólra a bírók által vajszívvel megadott kettős emberelőnyt - dán oldalon viszont még a vérző sérülésért járó 2+2 perces, amúgy kötelező büntetés is elmaradt. Nem is bírta a nyomást a harmad végiéig a magyar csapat, egy kapu előtti kavarodás után Mads Christensen emelt a jobb felsőbe.

Huszáros utolsó húsz percre volt tehát szükség a bennmaradás matematikai esélyének megőrzéséhez, ennek megfelelően a magyar csapat nekirontott ellenfelének. Vas János konkrétan a második dán gól szerzőjének, melyet a bírók - ezúttal messze nem vajszívűen - végleges kiállítással honoráltak. Az öt perces fórt ki is használták dánok, ezzel eldőlt, a magyar válogatott a következő évben a divízió-1-es világbajnokságon próbálkozhat meg az újabb bravúrral, a visszakerüléssel a legjobbak közé. 

Keret Magyarország-Dánia 1-5 (1-0, 0-2, 0-3)
Zürich-Kloten: 3672 néző
Magyarország: Szuper - Svasznek, Sille, Palkovics 1, Fekete (1), Vas J. (1), Horváth, Tokaji, Peterdi 1, Vas M. (1), Ladányi (1), Ennaffati, Szélig, Jánosi, Vaszjunyin, Kovács, Kangyal, Majoross, Holéczy, Kóger, Nagy G., Hetényi (kapus).
Dánia: Galbraith - Hersby, Larsen, Madsen 1, Mo. Bödker, Regin, Damgaard (2), M. Christensen 1, Green 1 (2), Staal 1, Hardt 1, Ma. Bödker, Nielsen (1), Olsen, E. Christensen, Jakobsen, Pedersen, Degn, Lykkeskov (1), Dresler, Sundberg.
Kiállítások: 17+végleges kiállítás (Vas J.), ill. 2 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!