Hírek

2009.05.20. 16:10

Rangos elismerést kapott az ifjú magyar tudós

Az Intel Alapítvány bejelentette az idei Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) nyerteseit. A legnagyobb, ifjú tudósoknak szóló rendezvényen 56 ország 1563 diákja közül választották ki a legjobbakat.

AS Network

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltja, a 19 éves Spohn Márton egyetlen magyar versenyzőként idén második helyezést ért el a molekuláris és sejtbiológia kategóriában "A gyógyítás (reakció) útjai: lehetséges gyógyszerhatóanyagokat termelő diterpenoid szintázok felkutatása ajakosvirágú növényekben" című pályázatával.

Kutatómunkájának lényege a következő: az ajakosvirágú növények közé tartozik a Márton által vizsgált orvosi pemetefű (Marrubium vulgare), amely úgynevezett diterpenoidokat termel. Ezekről bizonyított, hogy hatékonyak bizonyos rákos sejtvonalak és keringési megbetegedések ellen. Ezek a molekulák azonban nagyon bonyolult szerkezetűek, kémiai szintézissel csak nehezen és rossz kitermeléssel lehet őket előállítani. Erre szolgál egy megoldás, miszerint a növény genomjából izoláljuk a marrubiin termeléséért felelős géneket és azokat egyszerűen áthelyezzük egy baktériumkultúrába, amely ez alapján már megtermeli a kívánt vegyületet. (Így készül a humán inzulin is manapság).

Márton ennek az első lépéseit tette meg azzal, hogy egy, a marrubiin termelésében kulcsszerepet játszó gént azonosította. A tanulmányait a göttingeni Georg-August Egyetem biológia alapszakán folytató diák a tavalyi ISEF-en az ajakosvirágú növények családjában felfedezett szaganyagok kibocsátásán alapuló önvédelmi mechanizmus biokémiai hátterével foglalkozó kutatással ért el harmadik helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!