Hírek

2009.05.11. 12:57

Különleges védelem az ország nyugdíjasainak ellátására - Veszélyben a német szociális rendszer

Az egész német szociális rendszer kerülhet veszélybe, miután a német kormány különleges védelmet rendelt az ország 20 millió nyugdíjasának ellátására.

VG Online

Az intézkedés szerint az – eddig a bérek alakulását követve rendszeresen felfelé korrigált - öregkori ellátást a jövőben nem idexelnék a korábbi gyakorlatnak megfelelően, mert akkor már jövőre a járandóságok csökkenésére kellene számítani.

A vállalatok – a megrendeléseik apadása miatt – tömegesen folyamodnak a rövidített munkaidőhöz, és ennek megfelelően a csökkentett fizetésekhez. Márpedig ez utóbbiakhoz igazítva, a nyugdíjak alaposan megcsappannának. A vállalatok és a munkavállalók számára a rövidített munkaidős foglalkoztatás egy roppant rugalmas eszköz, mert – egy esetleges fellendülésre számítva – meg tudják tartani a képzett vagy gyakorlott dolgozóikat, miután ez utóbbiak jövedelemcsökkenését az állam részben kompenzálja.

A nyugdíjaknak a bérekhez való igazítását – a mostani formájában – 2001-óta alkalmazzák. A rendszer éveken keresztül kifogástalanul működött, sőt, a keretei között némi tartalékot is sikerült felhalmozni, ami azzal bíztatott, hogy a válságot viszonylag könnyen túl fogja élni. A Freiburgi Egyetem közgazdaságtan professzora – Bernd Raffelhüschen – szerint az adott ellátási séma egyaránt védelmet tudott volna nyújtani a demográfiai változásokkal és az üzleti ciklusokkal szemben. Miután azonban a legutóbbi határozatával a kormány lefelé rugalmatlanná tette a rendszert, a tervezőknek – mint a professzor emlékeztet – „vissza kellett menniük a rajzasztalokhoz”.

Azzal, hogy lehetetlenné tette az ellátás szintjének a csökkenő bérekkel megegyező irányú és mértékű korrekcióját, a német kormány olyant tett, amire előtte harminc éven keresztül egyetlen kabinet sem mert volna vállalkozni. Ez pedig oda vezethet, hogy nem lesz fedezet a nyugdíjak kifizetésére, ráadásul a többi ellátási forma is megrendülhet. Mint a Financial Times rámutat, a németek több mint fele szerzi jövedelmeit a jóléti-újraelosztási rendszer keretében, vagy részben, vagy teljes egészében.

A berlini kormány látványos gesztusát kommentátorok máris összefüggésbe hozzák az ősszel tartandó parlamenti választásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!