Hírek

2009.05.20. 20:18

Főhet Schwarzenegger feje: a tönk szélén táncol Kalifornia

Nagy többséggel utasították el a kaliforniai választók Arnold Schwarzenegger kormányzónak a költségvetés rendbetételét célzó javaslatait.

VG

A keddi referendumon részt vevők 64 százaléka szavazott nemmel az adóemelésekre, hiába figyelmeztette őket előzetesen Schwarzenegger, hogy elutasítás esetén a jelenlegi 15-ről 21 milliárd dollárra emelkedhet az USA legnagyobb szövetségi államának költségvetési hiánya.

A republikánus kormányzónak egyszer már farkasszemet kellett néznie az államcsőddel. Februárban csak különleges intézkedésekkel – például tízmilliárd dollár támogatással a szövetségi kasszából – tudta elkerülni Kalifornia a fizetésképtelenséget.

A keddi népszavazási fiaskó után megfigyelők szerint nem marad más választása Schwarzeneggernek, mint hogy csökkentse a kiadásokat.

Az iskolák és az egészségügyi rendszer egyaránt szigorú megszorításokra számíthatnak, közel ötezer állami alkalmazott állása szűnhet meg.

További részletek a Világgazdaságban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!