Hírek

2009.05.26. 18:57

Fidesz-MSZP: 71-17

Az általános közhangulat hónapok óta mélyponton van, de ez nem jár együtt a szavazói hajlandóság csökkenésével. A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának 2009 májusi adatfelvétele szerint egyben tovább nőtt a két nagy párt közötti támogatottsági különbség - áll a két szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott elemzésében.

Századvég-Forsense

A Fidesz utoljára a 2008 márciusi népszavazás során tudta olyan mértékben mozgósítani és növelni szavazótáborát, mint a mostani EP-kampány hajrájában.

Az elmúlt hónaphoz viszonyítva gyakorlatilag nem változott a biztos szavazók aránya, a megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy ha most vasárnap országgyűlési választásokat rendeznének, akkor biztosan elmenne szavazni. A pártpreferenciákra ugyanakkor már nem áll a változatlanság. Az MSZP támogatóinak aránya 10 százalékra süllyedt, ami csak az idei év során a korábbi szavazók egyharmadának elfordulását jelenti.

Ezzel párhuzamosan a Fidesz támogatottsága az év eleji szint másfélszeresére emelkedett, és a májusban mért 35 százalékos eredménnyel kitörni látszik a korábbi szűk, 25-30 százalék közötti támogatottsági sávból. A két nagy párt közti különbség növekedésében szerepet játszik a Pécsi polgármester-választás végeredménye is, kérdés ugyanakkor, hogy esetleges hasonló mértékű Fidesz-győzelem az EP-választáson képes-e megszilárdítani ezt a mértékű különbséget a két tábor mérete között - írja az elemzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!