Hírek

2009.05.02. 12:12

Bolívia államosította a BP helyi leánycégét

Elnöki rendelettel köztulajdonba vette pénteken Evo Morales bolíviai államfő a British Petrol (BP) brit olajipari óriáscég repülőgép-üzemanyaggyártásra szakosodott részlegének helyi leányvállalatát.

MTI

A fővárosban, La Pazban az elnöki palotánál tartott beszédében Morales kijelentette: a pénteken aláírt dekrétummal "az Air BP a köz tulajdonába kerül". "Felkérem a bolíviai fegyveres erőket és az állami olajipari vállalatot, hogy vegyék át a repülőgép-üzemanyagot gyártó multinacionális társaság irányítását" - mondta az elnök az államosítás bejelentésére összesereglett több száz támogatója előtt.

A 2006-ban hivatalba lépett baloldali államfő korábban már több külföldi tulajdonban lévő energetikai, bányaipari és távközlési vállalatot államosított, és a vonatkozó rendeletekről általában május 1-jén, a munka ünnepén tájékoztatta a nyilvánosságot.

Az állami ellenőrzés alá vont cégek nyereségének egy részét szokás szerint szociális programok finanszírozására fordítja. A dél-amerikai ország első bennszülött származású elnöke - aki magát a marxi-lenini hagyomány követőjének tartja - gyakran a multinacionális nagyvállalatokat okolja a Bolíviában mindennaposnak számító mélyszegénységért. Azzal vádolja a cégeket, hogy "kifosztják" az ország ásványkincs készletét és a profitot külföldre menekítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!