Hírek

2009.05.28. 12:07

Az OPEC hátradől – Emelje a gazdaság az olajárat!

Az előrejelzések és az előzetes nyilatkozatok szerint az alacsony kereslet ellenére sem csökkentik kitermelésüket a kőlajexportáló országok. Az OPEC ma kezdődő bécsi ülését megelőzően a döntéshozók úgy nyilatkoztak: az idővel újra felélénkülő gazdaság emeli majd újra az árakat.

AP - VG Online

A tizenkét államot tömörítő OPEC ma bécsi központjában tárgyal az olajkitermelés helyzetéről. Hivatalos nyilatkozat még nem született, de – mint az AP fogalmaz – a résztvevők várhatóan hátradőlnek és a korábbi döntéshez hasonlóan most sem csökkentik a kitermelt mennyiséget.

Ezt támasztják alá az olajminisztereknek a találkozó előtt tett nyilatkozatai is. Még az árkérdésben héjának tartott iráni miniszter, Golam Hossen Nozari is leszögezte: nem várható a kitermelés visszafogása. A bizakodást elsősorban az amerikai gazdaságról érkező pozitív jelek táplálják: a legfrissebb adatok szerint az amerikai fogyasztói bizalom szeptember óta nem látott magasságba emelkedett májusban.

Egy hordó nyersolajért már most is több mint 60 dollárt fizetnek a kereskedők, holott négy hónapja az ár még 30 dollár körül mozgott. Az emelkedést az elemzők szerint egyelőre nem a kínálat, hanem a tőzsde hajtja. És bár a tapasztalat szerint a parkettek már a tényleges gazdaságélénkülés előtt hat-kilenc hónappal felélénkülnek, a gazdasági mérések is azt mutatják, hogy a válság már túllendült a mélyponton. A NABE elemzőinek többsége még az év vége előtt a recesszió lezárulására számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!