Hírek

2009.05.28. 06:00

Az okosokat még a válság sem sújtja

Válságállónak bizonyulnak az okostelefonok, mert miközben a mobiltelefonok világpiacán az utóbbi hónapokban folyamatos zsugorodás figyelhető meg, a számos egyéb funkcióval, e-mail, internetböngésző, GPS stb. felszerelt smartphone-ok iránti kereslet egyfolytában növekszik.

Sági Gyöngyi

Minusz 8,6 százalék, így jellemzi idei első negyedéves felmérésében az amerikai Gartner piackutató cég a  globális mobilkészülék értékesítési adatokat, az előző év azonos időszakához képest. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy ezen belül az okostelefonokból viszont az egy évvel korábbihoz képest még mindig közel 13 százalékkal lehetett többet eladni. 

A világon az év első három hónapjában együttvéve valamivel több, mint 268 millió új mobilkészülék talált gazdára, okostelefonokból pedig 36,4 millióra volt fizetőképes kereslet.

A szakértők szerint a hagyományos készülékek piacán főként Észak-Amerilkában és Kínában már a kilábalás jelei is fellelhetők, de éves összevetésben az idei első negyedév hozta a legnagyobb visszaesést 2001.óta,  mióta a nemzetközi elemzők elkezdték monitorozni a piacot.

Az év első hónapjaiban a kiskereskedelmi csatornáknak a múlt év végén felhalmozódott rekordméretű - egyes becslések szerint legalább 25 millió darabos - készlettel is meg kellett küzdeniük. 

A válsághatásokat kivétel nélkül minden egyes márkának meg kellett szenvednie. A hosszú évek óta piacvezető Nokia tartani tudta ugyan a pozícióját, de részesedése közel 3 százalékponttal 36,2 százalékra esett. Az élboly távol-keleti márkái viszont a korábbiaknál jobban teljesítettek, különösen a Samsung, amely az első negyedévben 51,4 millió készüléket adott el a világpiacon ezáltal közel 5 százalékpontot javított eddig megszerzett 14,4 százalékos részesedésén.  A másik dél-koreai márka az LG is növelte piaci pozícióját a dobogó harmadik fokán. Az alig egy éve még biztos másodiknak számító amerikai Motorola kellő jövőkép és készülékkínálat híján most be kell, hogy érje a negyedik hellyel ezt is újra meg kellett szereznie az őt a múlt év végén leköröző japán-svéd Sony Ericssontól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!